Translate

tisdag 10 maj 2022

Small Batch eller Limited Edition

 

Ett tag så var det som whiskyproducenter ett kvalitetsbevis på att vara så stora och kända som möjligt i whiskyvärlden men ju mer intresserade och nördiga folk har blivit så har dom vänt sig mer och mer ifrån dom storskaliga tillverkarna för att istället leta upp mindre destillerier. Det ska ju helst handla om gårdsdestillerier som på ett gammalt hantverksmässigt sätt framställer sin whisky, det är ett plus om dom gör allt för hand som förr, apparaterna ska helst vara antika och whiskyn ska göras i så små kvantiteter som möjligt.

När alla dessa ovanstående detaljer finns med så har ju vi fått för oss att då är också whiskyn jädrigt bra för det var ju bättre förr, det vet ju alla..Eller?

När det kommer till amerikansk whisky så ser man ofta ordet Small Batch på etiketten och på whisky från andra delar av världen så kan det bland annat stå Limited Edition. Om vi ska prata svenska så ska dessa beteckningar visa på en whisky som är buteljerad i ett väldigt litet antal flaskor. Såna här beteckningar säljer givetvis för då får ju vi som köpare känslan av att ha en whisky som kanske inte finns i så många exemplar.

Vad ska då känneteckna en Small Batch eller en Limited Edition, finns det några regler som säger vilka kvantiteter det handlar om?

Svar: Nej. 

Till skillnad från mycket annat när det kommer till whisky så finns det inga som helst regler för hur mycket eller lite det ska handla om för att få använda sig av dessa beteckningar på sina flaskor. Det är egentligen helt upp till producenten själv.

Jag läste en artikel i Breaking Bourbon där journalisten ifråga ställt frågan om vad som kännetecknar en Small Batch och svaren skiljde sig ganska markant åt. Några av dom små destillerierna som J. Henry & Sons och Far North Spirits ansåg att 10-18 fat är att kalla Small Batch medan dom stora aktörerna hade en hel annan syn på detta. Heaven Hill tyckte att en Small Batch var upp till 200 fat, Four Roses 250 fat och Jim Beam har släppt en Small Batch i ett antal av 364 fat.

Vi som konsumenter ska nog titta på etiketterna med lite mer kritiska ögon för det skruvas och tänjs på informationen för att det ska låta så bra som möjligt och Small Batch eller Limited Edition behöver verkligen inte betyda att det handlar om en liten kvantitet flaskor eller att det är en bättre whisky.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...