Translate

måndag 9 maj 2022

1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey

 

Om man vill få en whiskyköpares uppmärksamhet så är ett gammalt årtal i stor stil på flaskan en bra plan. Nu behöver ju inte årtalet betyda att whiskyn är så gammal, det finns det otaliga exempel på och ett av dom är den whisky jag för kvällen har i glaset.

1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon från Barton 1792 Distillery som ägs av Sazerac Co är inte en whisky från 1792 och destilleriet som startade 1879 är alltså inte heller så gammalt men däremot så hände en annan sak det året som ju har haft betydelse för amerikaner och whisky, Kentucky blev den 15e delstaten och har sedan dess varit navet i landets whiskytillverkning även om spridningen ut bland andra stater dom senaste åren ökat ordentligt.

Men som sagt. Ett gammalt årtal på flaskan säljer även om tillverkaren aldrig själv skulle erkänna att just detta var anledningen. Om vi då helt enkelt köper att det handlar om en hyllning till delstaten Kentucky så kan vi ju då istället koncentrera oss på själva innehållet i buteljen.

Den här whiskyn kallas för en High Rye Bourbon vilket betyder att den innehåller en hög andel råg. Sazerac är väldigt hemlighetsfulla när det kommer till detaljerad information om drickat men mellan 15-25% råg verkar det handla om och åldern ska ligga mellan 6-8 år men även där så verkar det som om man får använda sig av sofistikerade tortyrmetoder för att få fram exakta uppgifter.

Styrkan på den är i alla fall 46,8% och det ska man kunna vara säker på för dom siffrorna kan man läsa på flaskan.


Kryddiga toner i doften med vanilj och ek, russinbröd och någon lite rökig känsla. Smaken bjuder på karakteristiska rågtoner blandat med Bourbonsötma som ger en behaglig känsla i munnen, mörk kola och grillad majs.

Det är ett antal spännande smaker och dofter i denna och den kan kanske därför kännas lite spretig men faktum är att med en enda lite isbit i glaset så är det som om en ordningsman kom in i ett rörigt klassrum och helt enkelt flyttade om lite och fick ordning på allt stim och stoj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glad Påsk!

  En Glad Påsk vill jag önska alla whiskyälskare därute och det gör jag med en Glen Scotia 5yo Swedish Edition Single Cask Campbeltown Singl...