Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
Translate
torsdag 27 augusti 2020
onsdag 26 augusti 2020
Onsdagsöverraskning
Ibland så kan mitt på dagen, en vanlig onsdag då det inte
händer någonting speciellt förvandlas till något riktigt intressant och så
skedde idag. Jag satt i godan ro och skrev lite om whisky på nätet när det
ringer på dörren och min gode vän Håkan står där utanför med en plastpåse i
händerna som visar sig innehålla en Berry’s 1970 Ben Nevis 43yo Highland
Single Blend som han tyckte att jag helt enkelt måste få ett smakprov på.
Denna hade han inhandlat för några år sedan och sparat
till sin 50-årsdag som ju skedde alldeles nyligen och nu fick alltså även jag den
enastående möjligheten att låta några droppar av denna presentera sig
för mina smaklökar.
En härligt fruktig doft letade sig in i näsan med röda
bär, ek, persika och apelsin och smaken bar på mera frukt och så choklad med en
torr känsla mot slutet och så en ton av apelsinskal innan en lång värmande örtrik
eftersmak tog vid.
Denna whisky är lagrad och buteljerad av Berry Bros & Rudd och destillerad på Ben Nevis Distillery, har en muskelstyrka på 44,7% och är något så ovanligt
som en Single Blend vilket innebär att allting i blandningen kommer från
ett och samma destilleri.
tisdag 25 augusti 2020
Dålig whisky om mina smaklökar får bestämma
Det är inte vanligt att jag rynkar på näsan eller gör grimasr av avsmak för att jag tycker en whisky smakar dåligt. Det brukar helt enkelt handla om att jag tycker viss whisky helt enkelt är bättre än annan whisky.
Några gånger har det dock hänt att jag druckit whisky som jag faktiskt inte tycker smakar bra och som jag skulle arkivera i gruppen "Dålig Whisky".
Här nedan så ska jag ta upp fyra stycken whisky som jag inte skulle bjuda en vän på, varav en som faktiskt under några års tid varit en storsäljare på Bolaget men innan jag börjar gnälla så ska jag bara prata lite om den dryck som under många år varit fulwhiskyns ansikte utåt nämligen Statesman. Denna whisky som jag under mina år i transportbranschen på Schenker kunde inhandla hur mycket som helst från öststatschaufförer för så gott som ingenting och som ett tag hade rykte om sig att ha blandats i ett industriområde någonstans i Tyskland. Denna whisky var det nu runt 20 år sedan jag smakade på så jag tänker inte recensera den nu för jag måste nog testa den igen och uppdatera mig.
The Loch Ness Single Malt är en whisky där destilleriet som ligger bakom den inte vill ståta med sitt namn på etiketten och det förstår jag mycket väl för denna malt har ingenting i vare sig doft och smak som tilltalade mig. Mystiken kring namnet säljer givetvis men det riktiga sjöodjuret i Loch Ness skulle nog bli förbannad om den visste hur dennes namn missbrukats här.
Hälge The Famous Moose Blended Scotch tyckte jag var en riktig skitwhisky där det enda positiva var det ganska roliga namnet. Serietecknaren Lars Mortimer eller hans förlag har väl lyckats få tag i några fat i Skottland som inte kan ha kostat mycket och där slutresultatet i flaskan smakar mer drivmedel än någonting annat.
Highland King 5yo Highland Single Malt är ett ypperligt bevis för att en single malt inte är samma sak som kvalitet. Vilka som egentligen ligger bakom denna whisky är svårt att få info om, den brukar dock till och från dyka upp på olika alkoholsajter på nätet för en billig penning. Smakar illa helt enkelt.
Latitud 55 Blended Scotch är en whisky som pusslats ihop av Folke Andersson som ju är något av en legend i det här landet när det kommer till alkoholhaltig dryck. Jag tror att det är en av orsakerna till att det inte skrivits så mycket negativt om denna, dom flesta tunga namn i whiskybranschen känner ju denne herr Andersson. Denna whisky har under några års tid varit en av dom bäst säljande på Bolaget och det beror enbart på priset (det är jag helt övertygad om) för jag tycker att denna är en riktigt kass historia som inte kommer att få en plats på min whiskyhylla.
Dessa ovanstående whisky kan jag inte rekommendera men jag tycker ändå att ni ska testa dom om ni får möjlighet för detta är ju ändå bara mina åsikter och vi har ju olika doft och smaklökar, tack och lov.
måndag 24 augusti 2020
Whiskyprovning på Eklunds Bakficka i Motala den 22 augusti 2020
I lördags så hade jag då Coronasäsongens första whiskyprovning
och det var ju verkligen inte en dag för tidigt eftersom det var 5 månader sen
sist. Nu är vi i alla fall igång igen så nu väntar en lite roligare höst än den
vår och sommar vi haft när det kommer till att träffas, prata och dricka whisky.
Vi träffades på eftermiddagen på Eklunds Bakficka
i Motala och temat för denna provning var whisky från länder som dom flesta
kanske inte förknippar med just den drycken.
Innan vi på allvar tog tag i dom fem whisky vi hade
i glasen så hade vi förutom ost och choklad även den gamla klassiska belgiska
ölen Oud Zottegems Bier som en liten extra krydda vid sidan om.
Inledde med Bain’s Cape Mountain Single Grain från
det Sydafrikanska James Sedgwick Distillery. Denna ca 5 år unga whisky
blev 2018 vald till världens bästa i grain genren. En enastående whisky med
frukter och sommarblomster och en avslutning med vanilj och skumbanan som
faktiskt drar lite åt Bourbonhållet.
Den andra i ordningen var den Indiska Rampur
Vintage Select Casks Indian Single Malt från det vid foten av Himalaya
belägna Radico Khaitan Distillery. Detta är den första single malten
från detta destilleri. En whisky som både till doft och smak är bra mycket
mörkare än den första med övermogen frukt och höstliga örter.
Vi fortsatte sen med Teerenpeli Portti Port Wine
Cask Finish Single Malt från Teerenpeli Distillery & Brewery i
Lahtis / Finland. Trots en avslutning i Portugisiska portvinsfat så bjuder
denna på bär från våra nordiska skogar med toner av trä och kryddor.
Nederländerna var nästa stopp och whiskyn Millstone
Dutch Single Malt från Zuidam Distillers. Sherryfatslagrad söt, mjuk
och smakrik.
Vi avslutade i Frankrike med Rozelieures Fumé
Collection Single Malt från Rozelieures Distillery som är lagrad i
fat från dom två berömda spanska Sherry husen Oloroso och Pedro Ximenez. En
fantastisk whisky, fruktig och bomullsmjuk med en rökig ton på behagliga 20
ppm.
Efter en hel del diskussioner, smuttar och många
näsor i glasen så var alla överens om att Rampur och Millstone var
dom två som skulle få lämna tävlingen. Inte för att dom på något sätt var
dåliga men för att dom helt enkelt inte i doft och smak nådde upp till dom tre
övriga där det var Bain´s och Rozelieures som fick dela på det
högsta betyget med Teerenpeli strax där bakom.
Med god hjälp av Peter Eklund vars lokal evenemanget ägde rum i och alla trevliga och glada deltagare så blev detta en mycket lyckad eftermiddag som nu får bli starten till en bra whiskyhöst. Jag kommer att återvända i Oktober till Motala för en provning med whisky från Den Gröna Ön. Datum för detta evenemang kommer att meddelas i Facebook gruppen Whisky och Whiskey.
onsdag 12 augusti 2020
Den svarta busken, Bushmills enastående blandning
The Old Bushmills Distillery som ligger på Nordirland är ju ett av världens äldsta destillerier (det äldsta om man frågar dom på Bushmills) och dom producerar ett antal malt och bland whisky.
Deras lyxigare variant av blended Bushmills Black Bush Irish Blended Whiskey är den variant jag hade i glaset denna härliga augustikväll på balkongen.
Den här whiskyn som lanserades 1934 är ovanlig på så sätt att den innehåller hela 80% maltwhisky som legat och gosat i, först ex Bourbonfat och sen Oloroso Sherryfat och sen har resterande 20% fyllts med två olika Grain whisky som innan mognat i upp till 18 år.
Den är ordentligt söt i doften med påtagliga Sherry, Honung och Vaniljtoner.
Smaken är enastående, mjuk och behagligt mild till en början med Vanilj, Smörkola, Persika och Kex för att sen visa upp en kryddigare sida mot slutet.
Den har en styrka på 40% och kostar i skrivandets stund 365 skr på Bolaget och är enligt mig en av dom absolut bästa blended på marknaden idag.
söndag 2 augusti 2020
Kusinerna Bourbon och Grain
söndag 26 juli 2020
Vem var egentligen först?
Linköping WhiskyExpo 2023
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Destilleriet BOX heter ju inte BOX längre utan High Coast Distillery. Den whisky jag har här under det gamla namnet hittade jag ...
-
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det inne...