Translate

tisdag 14 maj 2019

Tatuerad whisky från Orkneyöarna


Skottlands nordligast belägna destilleri Highland Park på Orkneyöarna kommer nu med sitt senaste bidrag Highland Park Twisted Tattoo 16yo Single Malt.
Whiskyn har mognat på ex Bourbonfat och ex Rioja rödvinsfat och det är första gången destilleriet testat den kombinationen.
Loggan på flaskan och förpackningen är inspirerad av den fornnordiska sagan om Midgårdsormen och är designad av tatueraren Colin Dale.
Whiskyn är inte kylfiltrerad, har en styrka på 46,7 och kommer att kosta ca 1015 skr.

Denna whisky har fått strålande betyg och flera har sagt att det är den bästa från Highland Park på länge.



Informationen tagen från "Whisky for Everyone 2019-04-29"





lördag 11 maj 2019

Bourbon på blå majs


Det Texasbaserade destilleriet Balcones Distilling kommer nu med whiskyn Balcones Texas Pot Still Straight Bourbon som är gjord på den lite ovanligare grödan rostad blå majs. Efter det så har utrymmet fyllts ut med lokalt odlad råg och vete och så korn på detta.
Hur dessa grödor är uppdelade i % finns det dock ingen information om.
Destilleriet har använt sig av Pot Still pannor som är tillverkade i Skottland och whiskyn har mognat i 2 år på ny Amerikansk ek.

Whiskyn håller en styrka på 46% och kommer till Europa senare under detta år, priset i USA just nu ligger på ca 290 skr.
En lite intressant detalj är att destilleriet stavar sin whisky utan ett e före y:et på slutet. Kan ju vara inblandningen av Skotska pannor, vad vet jag?



Informationen är tagen från Whisky for Everyone 2019-04-10



fredag 10 maj 2019

Whiskyprovning SPF Vällingby (2019-05-09) - 5 X Jura



En av dom mest sägenomspunna platserna i Skottland är ön Isle of Jura, belägen precis norr om sin mera berömda granne Islay.
Det sägs att befolkningen här kan bli 180 år gamla på grund av vattnet som sägs ha magiska krafter, det sägs också att Lord Archibald Campbell blev väckt mitt i natten i början av 1800-talet av en ande som befallde honom att genast börja bygga ett destilleri på ön, vilket han då givetvis gjorde.

Ön har en hamn, en väg, en ort, en pub och ett destilleri, 200 invånare och fler än 5000 hjortar som också har gett ön sitt namn.

Den här mulna eftermiddagen, den 9 maj i en lokal i Vällingby strax utanför Stockholm så gick vi igenom fem varianter Whisky från ön och vi inledde med Jura Origin 10yo Island Single Malt.
Whiskyn har legat i ex Bourbonfat i 10 år för att sen få några månaders slutlagring i ex Sherryfat och har en styrka på 40%.
I doften så finns en hel del sötma av honung, frukt, ek och så en ton av apelsinskal på slutet.
Sherry och honung i smaken och en söt, torr avslutning.

Mycket trevlig Whisky som destilleriet inte tillverkar längre utan ersatt med en ny 10-åring.





Jura Elixir 12yo Island Single Malt var det i det andra glaset och denna har myst i fat av ny Amerikansk ek i 12 år och sen slutlagrats några månader på ex Sherryfat för att därefter buteljeras i en styrka av 46%.
Den är väldigt mjuk och bomullsaktig i doften där russin är sötmabäraren.
Riktigt söt i smaken där vanilj märks mest och där en syrlig fräsch ton dyker upp mot slutet.

Den här whiskyn är framställd som en hyllning till det livsgivande vattnet på ön. Den tillverkas inte längre utan har ersatts med den 12-åring som kommer här efter.



Jura 12yo Island Single Malt har en styrka på 43%, har legat 12 år på ex Bourbonfat och sen slutlagrats på ex Sherryfat från regionen Jerez i Spanien som är berömt för just sin Sherry.
Den här 12-åringen har nu alltså ersatt Elixir men dom är definitivt inte lika varandra. Här har man tillsatt rökmalt vilket inte Jura direkt varit känt för och man har lyckats riktigt bra med det för det här är en mycket bra Whisky.
Den har en mjuk dimmig lätt rök i doften med en liten sötma i bakgrunden och den där mjuka röken finns kvar i smaken med sötman och så en lätt pepprig avslutning.



Nästa Whisky blev Jura Superstition Island Single Malt med en styrka på 43%.
Detta är en NAS-Whisky innehållande destillat från ett okänt antal fat från destilleriet, tanken är att den ska kombinera en lätt rökighet med en mild söt fruktighet och namnet har Whiskyn fått från den väldigt vidskepliga befolkningen på ön vars tro även påverkar Whiskyproduktionen. Enligt en gammal sägen så ska man absolut inte skära torv efter 1 maj varje år och detta får destilleriet helt enkelt finna sig i.

Whiskyn har en liten spretighet i doften med toner av kola och Apelsinskal och smaken är riktigt rund och fylligt mjuk med lätta knappt skönjbara rökiga toner och vanilj.
Väldigt trevlig Whisky men som kanske känns lite feg, det är lite dansbandsvarning på denna.



Den sista Whiskyn denna provning blev Jura Diurachs' Own 16yo Island Single Malt 40%, lagrad på ex Bourbon och ex Sherryfat i 16 år.
Den här Whiskyn som destilleriet inte tillverkar längre är helt enkelt en hyllning till det lilla antalet invånare på ön som på Gaelliska kallas Diurachs'.
Den har dofter av solmogna frukter och honung, den är lätt fruktig i smaken med fräscha sommarblomster. Mjukt rund och fyllig är denna whisky som var en perfekt avslutning och som band ihop den här provningen på ett enastående sätt.



Jag är så här i efterhand glad att jag valde ut dessa whisky till denna tillställning för det var ett tag sen jag tog tag i Jura och det var verkligen ett kärt återseende, minsann.





måndag 6 maj 2019

Kilchoman släpper en STR Whisky


STR står för Shaving, Toasting & Re-Charring vilket innebär att man hyvlar insidan på ett använt fat för att få fram ny ek innan man rostar och kolar densamma och det här är en ny metod som kommer starkt nu och det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman Islay kommer nu med whiskyn Kilchoman STR Cask Matured Islay Single Malt som släpps i en begränsad upplaga på 14.500 flaskor. Whiskyn som kommer ut på marknaden onsdagen den 8 maj har en styrka på 50% och kommer att kosta ca 990 kr.




måndag 29 april 2019

Whiskyprovning 27 April 2019


Gjorde en liten resa till Motala i helgen för att hålla en whiskyprovning för ett gäng nyfikna och sugna gubbar och det blev några riktigt trevliga, roliga och smakrika timmar ute på Eklunds Altan medans regnet strilade ned utanför. Vätska både ovan och under taket med andra ord.

Jag hade pusslat ihop en vad man skulle kunna kalla introduktionsprovning där vi helt enkelt gick igenom dom vanligaste varianterna av whisky även om några flaskor i sällskapet kanske inte tillhör dom man ser så ofta på Bolagets hyllor.



Vi inledde med ett vackert lerkrus fyllt med Royal Salute 21yo Ruby Flagon Blended Whisky, en whisky som Chivas Brother's skapade 1953 som en hyllning när Englands nuvarande drottning Elisabeth II kröntes. Efter den kungliga starten så fortsatte vi med den Irländska Teeling Wine Cask Single Grain Whiskey som lagrats på fat från Kalifornien som tidigare innehållit Cabernet Sauvignon. Den tredje whiskyn blev The Glenburgie 15yo Speyside Single Malt som ju faktiskt är den enda whiskyn som det destilleriet själva ger ut sen så tog vi oss över Atlanten till USA för att testa Whiskey från världens kändaste och populäraste Bourbonproducent Jim Beam och det blev deras Jim Beam Black 6yo Triple Aged Kentucky Straight. Vi tog oss sen tillbaka till Skottland och avslutade hela provningen med NAS-whiskyn från det lilla gårdsdestilleriet på Islay Kilchoman Sanaig Islay Single Malt.



tisdag 23 april 2019

Glendalough Double Barrel Single Grain Irish Whiskey



Ett av dom nyare destillerierna på Irland är Glendalough Distillery som startade 2011 och dom producerar inte bara Whiskey utan även Gin och Poitín, den sistnämnda som ju är en spritdryck med anor från 600-talet på Irland och som räknas som föregångaren till den Irländska Whiskeyn.

Det som jag hade i glaset denna gång var dock en Whiskey, Glendalough Double Barrel Single Grain som är lagrad på ex Bourbon och ex Sherryfat i okänt antal år.
Styrkan ligger på 42% och i skrivandets stund så finns denna endast att beställa i Sverige och priset ligger på ca 450 kr.

Den har en fruktig doft med bra sötma och den sötman blir faktiskt än mer påtaglig i smaken där sherryinslaget verkligen visar sig. Toner av ek, gräs och honung som tillsammans gör att whiskeyn får en bra rund och fyllig smak.
En riktigt sjysst Grain som är fylligare än det mesta i den genren faktiskt.




måndag 8 april 2019

Hälge The Famous Moose Blended Scotch Whisky



Den svenska serietecknaren Lars Mortimer har tillsammans med företaget Stockholm WineLab tagit fram den här blandwhiskyn som till 80% består av Grain Whisky och sen fyllts ut med, som det står på produkten en mix av "noga" utvalda Malt Whisky's.
Ja, hur noga dom än varit så är det ingenting man märker när man håller näsan över glaset och får känslan av att man står på alla fyra i ett garage och tvättar penslar där då doften av lacknafta kittlar och irriterar näsan så att den vrider sig i obehag.
Smaken är inledningsvis mild men förvandlas fort till en oljig, stickigt spritig dryck där inga njutbara toner kan skönjas.
40% i styrka håller whiskyn och den har artikelnummer 449 på Bolaget där den kostar 299 skr om det nu är någon som vill köpa denna, kanske någon som uppskattar serier mer än sjysst whisky.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...