Translate

fredag 10 maj 2019

Whiskyprovning SPF Vällingby (2019-05-09) - 5 X JuraEn av dom mest sägenomspunna platserna i Skottland är ön Isle of Jura, belägen precis norr om sin mera berömda granne Islay.
Det sägs att befolkningen här kan bli 180 år gamla på grund av vattnet som sägs ha magiska krafter, det sägs också att Lord Archibald Campbell blev väckt mitt i natten i början av 1800-talet av en ande som befallde honom att genast börja bygga ett destilleri på ön, vilket han då givetvis gjorde.

Ön har en hamn, en väg, en ort, en pub och ett destilleri, 200 invånare och fler än 5000 hjortar som också har gett ön sitt namn.

Den här mulna eftermiddagen, den 9 maj i en lokal i Vällingby strax utanför Stockholm så gick vi igenom fem varianter Whisky från ön och vi inledde med Jura Origin 10yo Island Single Malt.
Whiskyn har legat i ex Bourbonfat i 10 år för att sen få några månaders slutlagring i ex Sherryfat och har en styrka på 40%.
I doften så finns en hel del sötma av honung, frukt, ek och så en ton av apelsinskal på slutet.
Sherry och honung i smaken och en söt, torr avslutning.

Mycket trevlig Whisky som destilleriet inte tillverkar längre utan ersatt med en ny 10-åring.

Jura Elixir 12yo Island Single Malt var det i det andra glaset och denna har myst i fat av ny Amerikansk ek i 12 år och sen slutlagrats några månader på ex Sherryfat för att därefter buteljeras i en styrka av 46%.
Den är väldigt mjuk och bomullsaktig i doften där russin är sötmabäraren.
Riktigt söt i smaken där vanilj märks mest och där en syrlig fräsch ton dyker upp mot slutet.

Den här whiskyn är framställd som en hyllning till det livsgivande vattnet på ön. Den tillverkas inte längre utan har ersatts med den 12-åring som kommer här efter.Jura 12yo Island Single Malt har en styrka på 43%, har legat 12 år på ex Bourbonfat och sen slutlagrats på ex Sherryfat från regionen Jerez i Spanien som är berömt för just sin Sherry.
Den här 12-åringen har nu alltså ersatt Elixir men dom är definitivt inte lika varandra. Här har man tillsatt rökmalt vilket inte Jura direkt varit känt för och man har lyckats riktigt bra med det för det här är en mycket bra Whisky.
Den har en mjuk dimmig lätt rök i doften med en liten sötma i bakgrunden och den där mjuka röken finns kvar i smaken med sötman och så en lätt pepprig avslutning.Nästa Whisky blev Jura Superstition Island Single Malt med en styrka på 43%.
Detta är en NAS-Whisky innehållande destillat från ett okänt antal fat från destilleriet, tanken är att den ska kombinera en lätt rökighet med en mild söt fruktighet och namnet har Whiskyn fått från den väldigt vidskepliga befolkningen på ön vars tro även påverkar Whiskyproduktionen. Enligt en gammal sägen så ska man absolut inte skära torv efter 1 maj varje år och detta får destilleriet helt enkelt finna sig i.

Whiskyn har en liten spretighet i doften med toner av kola och Apelsinskal och smaken är riktigt rund och fylligt mjuk med lätta knappt skönjbara rökiga toner och vanilj.
Väldigt trevlig Whisky men som kanske känns lite feg, det är lite dansbandsvarning på denna.Den sista Whiskyn denna provning blev Jura Diurachs' Own 16yo Island Single Malt 40%, lagrad på ex Bourbon och ex Sherryfat i 16 år.
Den här Whiskyn som destilleriet inte tillverkar längre är helt enkelt en hyllning till det lilla antalet invånare på ön som på Gaelliska kallas Diurachs'.
Den har dofter av solmogna frukter och honung, den är lätt fruktig i smaken med fräscha sommarblomster. Mjukt rund och fyllig är denna whisky som var en perfekt avslutning och som band ihop den här provningen på ett enastående sätt.Jag är så här i efterhand glad att jag valde ut dessa whisky till denna tillställning för det var ett tag sen jag tog tag i Jura och det var verkligen ett kärt återseende, minsann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...