Translate

söndag 11 november 2018

Smögen Primör 3yo Svensk Singel Malt Whisky




Det här är den första whiskyn som Västkustdestilleriet Smögen Whisky presenterade för folket och det är en riktig liten tuffing minsann.
Den är inte kylfiltrerad eller färgad, den är buteljerad direkt från faten och har en muskelstyrka på hela 63,7%.

Whiskyn har legat på åtta st 110 liters nya fat av Europeisk Skogsek och ett traditionellt franskt Barriquefat som tidigare innehållit Bordeauxvin i 3 år och några dagar för att sen blandas ihop och buteljeras i ett antal av 2188 flaskor.


Man får vara lite försiktig när man sticker näsan över glaskanten och drar in dom första tonerna för här snackar vi ju ordentlig styrka men värmer man glaset en stund i handen innan så blir man förvånad för trots musklerna så är den lätt fruktig med en mild rök och tobakstouch.

Den har en värmande behaglig smak med citrus, torrt gräs, bra och fyllig rök och så med en lite bitter ton av apelsinskal och en lång varm och pepprig eftersmak.

Med tanke på åldern, en enastående whisky.



torsdag 8 november 2018

Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky




Det familjeägda destilleriet Maker's Mark i Kentucky började producera whisky 1889 men var sen stängt under många år bara för att åter börja använda destilleringsapparaterna 1953 och har ju nu kört på i 65 år.

Vid tillverkningen av denna Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon så har det använts 70% majs och den har en muskelstyrka på 45%.

Den har en enastående vacker färg och det är inte svårt att förlora sig i dess välkomnande utseende, det är som att få en varm bärnstensomfamning.
Man vaknar dock till när man drar in dom första tonerna i näsan för det finns en lite stickig parfymig touch där som nästan känns lite besvärande, den har dock djup och det finns en del ek där i bakgrunden.

Smaken är av karakteristisk Bourbon men kanske lite mildare och mjukare än söt och så finns där Arrakstoner och en torr gräsig känsla med lång eftersmak.

Istället för att använda mig av vatten så brukar jag testa amerikanare med is och så även denna gång så efter att ha smakat den oblandad så dippade jag ner en isbit och doften förändrades nästan på sekunden.
Den parfymiga tonen försvann och fram kom istället en mjuk vaniljton, bredare och djupare doft av ekträ och russin.

Smaken hade fortfarande en del Arrak men nu med lite Apelsinskal, vanilj och honung men med en kortare eftersmak än förut.

Trots att denna är amerikansk så stavas den ju whisky och inte whiskey och detta beror på att familjen Samuel's som fortfarande äger destilleriet vill hylla sina skotska rötter.





söndag 4 november 2018

Armorik Whisky Breton Single Malt




Åtminstone en dag i veckan så tar jag en promenad till Waza Restaurang & Bryggeri för att botanisera lite i deras fyndlåda som står längst bort på bardisken och som brukar innehålla allehanda intressanta destillat.

Denna fredag så hittade jag Armorik Whisky Breton Single Malt från det franska destilleriet Warenghem.
Till en början så känns den lite stickig i doften men efter att ha värmt whiskyn lite granna i handen som ju är ett ypperligt knep för att plocka fram det bästa av dofter och smaker, så utvecklades en lätt fruktighet med äppelskal och gräs.
Den är lite vattnig i början när man får den i munnen men sen så kommer en del peppriga toner fram, torrt gräs och örter.

Whiskyn har en muskelstyrka på 40% men vilka fat som används till lagringen fick jag inte fram genom etiketten på flaskan.
Den har en relativt kort eftersmak men det finns en del vanilj att suga på, är mycket trevlig och ett bevis för att det inte bara trampas druvor på ett skickligt sätt i detta land.





torsdag 25 oktober 2018

Millstone American Oak 10yo Dutch Single Malt Whisky




Oktoberöl i all ära men när man en tisdag kommer utifrån ett fuktigt råkallt Stockholm in på Waza och häller upp ett glas whisky, i detta fall den Holländska Millstone American Oak 10yo Dutch Single Malt och känner hur den verkligen värmer kroppens alla hörn, synliga och mindre synliga då väljer jag nog helst den senare oktobervarianten.

Den här whiskyn från Zuidam Distillers som har fått mysa i Bourbonfat har en i början lite stickig parfymig, rätt rå och oborstad doft men som när den fått lite värme mjuknar rejält och presenterar en najs mild fruktighet med honungstoner.

Smaken är till början mullig och mjukt fruktig med honung och vanilj för att sen bli lite torr i mitten och ha en pepprig avslutning.

En perfekt höstvärmare för kalla och trötta ben.





fredag 19 oktober 2018

Old Malt Cask - Deanston 18yo Single Malt Whisky




Jag stod och rotade lite i fyndlådan på Waza och hittade en 18-åring från Deanston Distillery som företaget Hunter Laing gett ut i sin serie Old Malt Cask och eftersom whisky från Deanston inte är en sån där daglig kompis man springer på så var jag ju självklart nödgad att inmundiga några droppar.

Den här som det endast finns 628 flaskor av har en muskelstyrka på 50% men känns ändå lätt fruktig i doften, lite olja och med citrus på toppen.
Smaken är djupare fruktig och med en känsla av torrt gräs, läder och äpple på slutet.

Mycket trevlig whisky som jag satt och njöt av en torsdagseftermiddag på Waza medans trafiken började tätna utanför på Wallingatan och det på insidan började planeras för kvällen.





tisdag 16 oktober 2018

The Single Malts of Scotland - Tamnavulin 21yo Speyside Single Malt Whisky




I dom välfyllda hyllorna på Restaurang & Bryggeri Waza så hittade jag denna 21-åriga Tamnavulin som Speciality Drinks Ltd har gett ut i sin serie The Single Malts of Scotland och jag kunde givetvis inte låta bli att avlägsna några droppar ur flaskan som är en av endast 328 stycken i världen.

Denna är inte kylfiltrerad vilket ju känns bra, den har en muskelstyrka på 48,2% och i doften så finns det en liten oljig touch, en hel del fruktiga toner och örter.

Smaken har en bra honungssötma med päron och torrt gräs och den känns förvånansvärt lätt trots sin ålder med en relativt kort eftersmak av ekträ och lite peppar.

Mycket trevlig.



tisdag 9 oktober 2018

Hellyers Road Pinot Noir Finish Tasmania Single Malt Whisky





Det mesta som kommer från Skottland när det handlar om whisky har en hög kvalité i både doft och smak oavsett om det är en blended, malt eller en grain.
Man vet oftast ungefär hur det kommer att smaka och det gör ju ingenting så länge det är riktigt gott men om det nu är så att man vill välja bort det där säkra goda mot någonting osäkert spännande istället, ja då ska man helt enkelt vända på sig och blicka ut i världen för det mest spännande händer utanför dom brittiska öarna och Hellyers Road Distillery på ön Tasmanien är just ett sånt där spännande destilleri.

Whiskyn Hellyers Road Pinot Noir Tasmania Single Malt har mognat okänt antal år på ex Bourbonfat för att sen ha gosat 6 månader i Franska Pinot Noirfat och har en muskelstyrka på 46,2%.

Producenterna menar på att whiskyn framkallar och tydliggör hela den Tasmanska regnskogen för konsumenten.
Må det vara hur det vill med detta, personligen har jag inte varit på plats så är det så att jag fick i mig lite av deras regnskog i själen efter att ha testat denna så är väl det najs då.

Den är lite svår i doften men jag kände lite citrus och en viss sötma, något skarp och spretig.
Kryddig och örtrik smak med viss citruston, smörkola och en trevlig känsla av torrt gräs för att sen i eftersmaken få lite pepprig cigarr över sig.

Mycket trevlig och framförallt spännande whisky från andra sidan jordklotet.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...