Translate

torsdag 8 november 2018

Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky




Det familjeägda destilleriet Maker's Mark i Kentucky började producera whisky 1889 men var sen stängt under många år bara för att åter börja använda destilleringsapparaterna 1953 och har ju nu kört på i 65 år.

Vid tillverkningen av denna Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon så har det använts 70% majs och den har en muskelstyrka på 45%.

Den har en enastående vacker färg och det är inte svårt att förlora sig i dess välkomnande utseende, det är som att få en varm bärnstensomfamning.
Man vaknar dock till när man drar in dom första tonerna i näsan för det finns en lite stickig parfymig touch där som nästan känns lite besvärande, den har dock djup och det finns en del ek där i bakgrunden.

Smaken är av karakteristisk Bourbon men kanske lite mildare och mjukare än söt och så finns där Arrakstoner och en torr gräsig känsla med lång eftersmak.

Istället för att använda mig av vatten så brukar jag testa amerikanare med is och så även denna gång så efter att ha smakat den oblandad så dippade jag ner en isbit och doften förändrades nästan på sekunden.
Den parfymiga tonen försvann och fram kom istället en mjuk vaniljton, bredare och djupare doft av ekträ och russin.

Smaken hade fortfarande en del Arrak men nu med lite Apelsinskal, vanilj och honung men med en kortare eftersmak än förut.

Trots att denna är amerikansk så stavas den ju whisky och inte whiskey och detta beror på att familjen Samuel's som fortfarande äger destilleriet vill hylla sina skotska rötter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...