Translate

tisdag 9 oktober 2018

Hellyers Road Pinot Noir Finish Tasmania Single Malt Whisky





Det mesta som kommer från Skottland när det handlar om whisky har en hög kvalité i både doft och smak oavsett om det är en blended, malt eller en grain.
Man vet oftast ungefär hur det kommer att smaka och det gör ju ingenting så länge det är riktigt gott men om det nu är så att man vill välja bort det där säkra goda mot någonting osäkert spännande istället, ja då ska man helt enkelt vända på sig och blicka ut i världen för det mest spännande händer utanför dom brittiska öarna och Hellyers Road Distillery på ön Tasmanien är just ett sånt där spännande destilleri.

Whiskyn Hellyers Road Pinot Noir Tasmania Single Malt har mognat okänt antal år på ex Bourbonfat för att sen ha gosat 6 månader i Franska Pinot Noirfat och har en muskelstyrka på 46,2%.

Producenterna menar på att whiskyn framkallar och tydliggör hela den Tasmanska regnskogen för konsumenten.
Må det vara hur det vill med detta, personligen har jag inte varit på plats så är det så att jag fick i mig lite av deras regnskog i själen efter att ha testat denna så är väl det najs då.

Den är lite svår i doften men jag kände lite citrus och en viss sötma, något skarp och spretig.
Kryddig och örtrik smak med viss citruston, smörkola och en trevlig känsla av torrt gräs för att sen i eftersmaken få lite pepprig cigarr över sig.

Mycket trevlig och framförallt spännande whisky från andra sidan jordklotet.



tisdag 2 oktober 2018

Edradour 11yo Chateauneuf du Pape Finish Straight from The Cask Highland Single Malt Whisky




Ett av världens minsta destillerier Edradour har en serie av whiskys med namnet Straight from The Cask och det är ju också precis vad denna serie handlar om. Whiskyn är tappad på flaska direkt från fatet utan inblandning av några utomstående komponenter.
Den whiskyn som jag nu hade i min hand var en tonåring med den något ovanliga åldern av 11 skotska vindpinande vintrar som efter att ha legat på ex Sherry-fat från 2002 till 2011 flyttats över till franska ex Chateauneuf du Pape-fat där den sen fått ligga och gosa till sig i två år innan den buteljerades 2013.

Whiskyn har en enastående vacker färg, den lyste verkligen upp barmörkret där jag satt med den och det var nästan så att en annan som behöver läsglasögon för att kunna ta sig fram i livet kunde tyda etiketten på flaskan bara genom att ha glaset stående bredvid.

Muskelstyrkan ligger på hela 57,6 och det känns i den tunga söta viniga doften där man kan känna toner av både äpplen och plommon.
Dock inte obekvämt spritig på något sätt.

Mustigt kraftig i smaken med en palett av övermogen frukt, nötig och med toner av bär och så finns det en liten rökighet där i bakgrunden och så avslutas allt med en lång ekig eftersmak med karamell och lite torkat läder på toppen.

En riktigt sjysst njutbar malt och den var så pass bra så att jag struntade helt enkelt att testa den med några droppar vatten i.
Be mig bara inte efter några glas att uttala namnet på denna, det är svårt som det är utan inblandning av alkoholhaltig dryck.



torsdag 30 augusti 2018

Flóki 1st Impression Icelandic Young Malt Whisky




Eimverk Distillery på Island är först ut i det landet med whisky och jag, min bror och far hade förmånen att i augusti 2017 testa Flóki 1st Impression Icelandic Young Malt på plats i baren på hotell Eyja Guldsmeden i Reykjavik.

Den här whiskyn är ju som namnet antyder väldigt ung, det är knappt en fjortis i whiskyvärlden och den har precis passerat gränsen för vad man får kalla whisky och därför så blev jag, eller vi väldigt förvånade att den ändå hade så pass mycket att erbjuda.

Det finns en rå och ruffig ton i doften som verkligen berättar hur ung och spretigt omogen den är men sen så förvånar den smaklökarna genom att ha en mild smak med peppriga ytterkanter, ektoner och torkat läder och en liten karamellig sötma på toppen.

Den är lagrad på amerikanska Bourbonfat, alla ingredienser är inhemska och på grund av det kalla klimatet på Island som dom ju har året om så är man där tvungen att använda 50% mer grödor per flaska än tex i Skottland.
Den har en muskelstyrka på 47% och innehar en ålder på max 4 år.

Det ska minsann bli väldigt intressant att se vad detta destilleri i Gardabaer strax söder om Reykjavik kommer upp med framöver.



tisdag 28 augusti 2018

Isle of Skye 12yo Blended Whisky




Den här Isle of Skye 12yo Blended Whisky som produceras hos Ian Macleod Distillers innehåller malt och grainwhisky som då legat på fat i 12 år innan dom blandats ihop.

Den har en djup fruktig doft med nötter och honung och en mycket trevlig mild och lätt rökig smak med karamell och vanilj, läder och farinsocker och en relativt lång eftersmak. Denna känns faktiskt inte alls som en vanlig blended, den har bra mycket bredare vingar än den och är en alldeles utomordentligt trevlig whisky.




torsdag 23 augusti 2018

Teeling Rum Cask Blended Irish Whiskey




Familjen Teeling i Dublin på Irland har ju verkligen whiskey i sina gener.
Walter Teeling startade ett litet destilleri redan 1782 och det destilleriet lades ner 1923 men då under den mer kände ägaren John Jameson.

Bröderna Jack & Stephen Teeling öppnade ånyo upp det gamla familjedestilleriet 2015 och har sedan dess hunnit med att presentera några varianter whiskey.

Den här Teeling Rum Cask Blended Irish Whiskey har ju som man kan avläsa av namnet slutlagrats på ex romfat och har en muskelstyrka på 46%.

Den har en enastående söt doft av solmogna päron, gräs och äppelskal och smaken är torr, kryddig och krispig med toner av gräs och vanilj.
Den där touchen av rom som jag väntade mig uteblev faktiskt men det gjorde inte så mycket för den här var så pass bra ändå och jag antar att dessa ex romfat har bidragit till alla dessa smaker som den bär med sig i alla fall.




onsdag 22 augusti 2018

Gordon & McPhail - Glenburgie 1964, 46yo Speyside Single Malt Whisky




På den lilla orten Alves i dom norra delarna av Speysideregionen så ligger destilleriet Glenburgie och där har det gjorts whisky sen 1810 men destilleriet fick inte sitt nuvarande namn förrän 1871.

Den här 46-åringen som jag hittade när jag botaniserade runt lite i den eminenta samlingen på Restaurang & Bryggeri Waza har lagrats på Sherryfat, fylldes på flaskor 2010 och har en muskelstyrka på 43%.

Att jag lade beslag på just denna var ju framförallt årtalet som vi ju har gemensamt men också därför att jag provade den här whiskyn på Bishop Arms i Jönköping år 2010 då den precis hade släppts på marknaden. Jag vet att jag tyckte den var fantastiskt god då men nu har det ju ändå gått 8 år och saker och ting kan ju hända både med dryck, tycke och smak.


Doften är mustig och fruktig med en hel del nötighet och smaken söt av marmelad, frukt och honung och så en tuff pepprig ton mot slutet.

Enastående whisky i alla beståndsdelar och den var nog faktiskt ika bra denna gång som förra gången.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...