Translate

tisdag 2 oktober 2018

Edradour 11yo Chateauneuf du Pape Finish Straight from The Cask Highland Single Malt Whisky
Ett av världens minsta destillerier Edradour har en serie av whiskys med namnet Straight from The Cask och det är ju också precis vad denna serie handlar om. Whiskyn är tappad på flaska direkt från fatet utan inblandning av några utomstående komponenter.
Den whiskyn som jag nu hade i min hand var en tonåring med den något ovanliga åldern av 11 skotska vindpinande vintrar som efter att ha legat på ex Sherry-fat från 2002 till 2011 flyttats över till franska ex Chateauneuf du Pape-fat där den sen fått ligga och gosa till sig i två år innan den buteljerades 2013.

Whiskyn har en enastående vacker färg, den lyste verkligen upp barmörkret där jag satt med den och det var nästan så att en annan som behöver läsglasögon för att kunna ta sig fram i livet kunde tyda etiketten på flaskan bara genom att ha glaset stående bredvid.

Muskelstyrkan ligger på hela 57,6 och det känns i den tunga söta viniga doften där man kan känna toner av både äpplen och plommon.
Dock inte obekvämt spritig på något sätt.

Mustigt kraftig i smaken med en palett av övermogen frukt, nötig och med toner av bär och så finns det en liten rökighet där i bakgrunden och så avslutas allt med en lång ekig eftersmak med karamell och lite torkat läder på toppen.

En riktigt sjysst njutbar malt och den var så pass bra så att jag struntade helt enkelt att testa den med några droppar vatten i.
Be mig bara inte efter några glas att uttala namnet på denna, det är svårt som det är utan inblandning av alkoholhaltig dryck.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...