Förutom att det alltid är trevligt att träffas så var den egentliga anledningen till vår sociala samvaro igår att gå igenom tre whisky från destilleriet Woodford Reserve som är en av USA's mest respekterade whiskytillverkare och faktiskt också en av dom nyare eftersom dom bara hållit på sen mitten av 90-talet även om det gjorts whisky på platsen mellan städerna Versailles och Frankfort i norra delen av Kentucky sedan 1812 men då hette destilleriet Old Oscar Pepper Distillery.
På Woodford så vill man gärna påpeka att dom gjort whisky sen 1812 men grejen är att destilleriet har bytt ägare ett antal gånger, bytt namn och dessutom varit nedlagt ett antal år innan företaget Brown-Forman Corporation köpte destilleriet 1941 för att sen sälja det och köpa tillbaka anläggningen 1993. År 1996 så hette destilleriet Woodford Reserve och samma år så presenterades deras första whisky med det namnet.
Den första vi provade var deras flaggskepp, Woodford Reserve Distiller's Select Kentucky Straight Bourbon med en styrka på 43,2%. Det här är en riktigt bra Bourbon med inslag i doften av vanilj, apelsinskal, russin och så en liten rökig ton som påminner om tobak på slutet. I smaken så känner man choklad och kola med en blandning av kryddor, vanilj och så en behaglig rund eftersmak.
Woodford Reserve Barrel Finish Select Double Oaked Kentucky Straight Bourbon blev nr 2 och det här var en whisky som verkligen fick oss alla tre att dra efter andan. Det är mycket honung i doften, djup fruktighet och bränt trä. Smaken var fantastisk fyllig, den upptog varenda millimeter av munnens insida, krämig och fruktig med vanilj och örter.
Denna whisky som har en styrka på 45,2% har lagrats på två olika sorters ekfat där dom sista faten kolats extra hårt för att plocka fram så mycket smak som möjligt ur eken. Enastående whisky.
Den tredje i ordningen blev destilleriets rågwhisky, Woodford Reserve Distiller's Select Kentucky Straight Rye som också var en riktigt bra whisky med en härligt kryddig doft, gröna äpplen och nötter.
Romkänsla i smaken med torkad frukt och honung och så dom där lite tuffa och kantiga tonerna som är så typiska för en whisky destillerad på råg.
Styrkan ligger på 45,2%.
Vi var väl alla rätt eniga om att nr 2 var överlägset bäst och då var ändå nr 1 och 3 riktigt bra.
Jag ska ju vara ärlig att säga att vi trots dessa tre enastående whisky inte nöjde oss utan smuttade vidare på bland annat Inchmurrin, Agitator, Isle of Raasay, Four Roses, Evan Williams och Fujikai innan vi beslutade oss för att stänga butiken för dagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar