Translate

torsdag 4 augusti 2022

Whiskyprovning på Trastens Palace i Stockholm

 

I samma veva som Juli blev Augusti så begav jag mig upp till Stockholm och ut i dess östra delar, närmare bestämt Stavsnäs / Värmdö där Mr Hempa Edvardsson stod och tog emot med öppna armar på Trastens Palace.

Anledningen till detta besök var två, vänner och Whisky. När det handlar om whiskyn så skulle vi prata om, prova och utvärdera fem whisky. Fyra privata och en officiell buteljering fördelat på destillerierna High Coast och Mackmyra.
Givetvis så nöjde vi oss inte med ovanstående eminenta samling utan gick igenom några till men som då låg utanför själva, det av Hempa organiserade testet. Dessa drycker återkommer jag till senare.
Efter att ha mjukat upp oss lite med snack om fotboll, öl och andra livsviktiga ingredienser så tog vi då tag i den första whiskyn för kvällen.


"Box Private Bottling - Dr Love Single Malt Whisky"

Denna whisky som är destillerad på High Coast Distillery i Bjärtrå / Ångermanland är 4 år och 1 månad i ålder, lagrad i ex Oloroso Sherryfat och buteljerad i en styrka av hela 60,9%.

En riktigt tuff start som skulle kunnat fått smaklökarna att packa ihop på en gång men whiskyn överraskade oss alla med att bjuda på en fantastisk maffig och bred palett av frukt, russin, plommon, rörsocker och allehanda kryddor och att den höll över 60% i styrka märktes aldrig. En enastående inledning som verkligen satte press på dom övriga malterna.


"Mackmyra MackLurig 2015 Single Cask Whisky" 

Lagrad i ex Sherryfat i 4 år och 4 månader och buteljerad med en styrka på 46,3%. Det här var en relativt lätt och söt whisky, nästan lite elegant i sin framtoning. Den var riktigt bra men försvann kanske lite eftersom den innan var så muskulös i hela sin uppenbarelse."Mackmyra 10 Svensk Single Malt Whisky"

Den enda officiella buteljeringen i denna grupp var Mackmyra's första 10-åring, faktiskt den första 10-åriga svenska maltwhiskyn överhuvudtaget. Den har alltså mognat 10 år i fat av ny amerikansk ek, Oloroso Sherrymättade fat av amerikansk ek och ex Bourbonfat för att sen buteljeras med en styrka på 46,1%.

Det här var hör och häpna en whisky som kändes yngre än dom två inledande. Det var gröna omogna äpplen, päron och carambola med somrigt torrt gräs och hallon på sluttampen. En väldigt trevlig whisky som passade sommaren till."Mackmyra - Adam Fredholm Single Cask Whisky"

Destillerad i Mackmyras Gravity destilleri och sen mognat i Gravityfat vilket i detta fall innebär ex Bourbonfat med inlägg av svensk ek (Vilket antagligen betyder en stav från en Visingsö-ek). Jag ska inte nörda in mig i vad det här med Gravity innebär men enkelt beskrivet så är det en destilleringsprocess som sker på höjden, uppifrån och ner istället för att ha apparaterna bredvid varandra och att sen faten kallas för Gravity är väl bara en grej antar jag.

Det här var en mycket trevlig whisky med lätt rök, något flyktig och väldigt somrig och fräsch i hela sin skapelse."Mackmyra - Quod Bonum Fastum Felixque Sit Single Cask Whisky"

Då har jag då kommit till den sista i gänget och den som efter att ha provat fyra whisky innan var svårast att uttala. Vi satt en stund och försökte och jag vet inte om någon kom direkt i närheten men som den latinske virtuos man är så kan jag berätta att namnet betyder Må det vara gott, lyckligt och gynnsamt.

Denna whisky har lagrats på fat av svensk ek i 3 år och 5 månader, alltså den yngsta av dessa whisky. Styrkan ligger på 53,4%.

Den här var fantastiskt bra. Den var fyllig med en djup rök där en öppen eld i en barrskog, rökt korv, en krydd och örtblandning fick mina smaklökar att göra vågen i munhålan.Innan jag gör en sammanställning av denna lilla provning så ska jag säga det att det här är ju min personliga uppfattning även om vi alla som deltog till var rätt ense.

Jag tyckte att Mackmyra Quod Bonum Fastum Felixque Sit och Box Private Bottling Dr Love stack ut ordentligt där 90 poäng inte var långt borta. Mackmyra Adam Fredholm och MackLurig 2015 kom därefter och kanske lite förvånande, Mackmyras 10-åring sist.
Nu ska ju sägas att sist i det här gänget verkligen inte är dåligt, det var en otroligt hög och jämn kvalitet rakt igenom.
När smaklökarna väl fått lite luft, vila och lite annat smått och gott att fundera på så plockades några andra flaskor fram och då började vi med Sydafrikanen "Boplaas Small Batch Single Grain Whisky" som var härligt mild och sommarblommig med torkad frukt och en avslutning med torrt hö.
På denna flaska står det Blended och det är väl sant eftersom det rör sig om en blandning av Grainwhisky men från ett och samma destilleri och då alltså en Single Grain.
Den är lagrad på ex Bourbon fat för att sen ha fått en slutlagring på ex Brandy fat och sen buteljerats i en styrka på 43%.

"Maker's Mark 101 Proof Kentucky Straight Bourbon Whisky" på 50,5%. En enastående whisky som har allt jag önskar av en Bourbon variant. Den är söt och krämig med övermogen frukt och kryddor, smörkola och toner av rostade kaffebönor.
Om det är någon nu som undrar varför jag ovan stavat Whisky utan e vilket ju är vanligast i USA så är det faktiskt så att Maker's Mark tillhör dom få som stavar Whisky utan ett e som näst sista bokstav.
Den här Whiskyn användes av grundaren av destilleriet Bill Samuels Sr och inom familjen under en längre tid innan dom till slut beslutade sig för att släppa ut den till allmänheten vilket jag är otroligt glad för. 

Vi avslutade med den eleganta "The Glenlivet Distiller's Reserve Triple Cask Matured Single Malt Whisky" som är en NAS-variant som fått mogna i traditionella ekfat (vad nu det betyder?), amerikanska ekfat (diffus beskrivning) och ex Sherryfat innan den lagts på flaskor med en styrka på 40%.
Mild och mjuk i smaken med gröna frukter, honung och apelsinmarmelad och med en lång behaglig avslutning.


 En enastående eftermiddag / kväll med goa vänner och riktigt bra whisky.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...