Translate

tisdag 4 januari 2022

Waterford Organic Arcadia Gaia Edition 1.2 Irish Single Malt Whiskey

 


I den lilla staden Waterford i sydöstra Irland så ligger destilleriet Waterford Whiskey som var det första på Irland med en whisky helt på organiskt odlade grödor.

Den här Waterford Organic Arcadia Gaia Edition 1.2 har lagrats på först Amerikanska First Fill-fat sen nya oanvända fat av Amerikansk ek, Franska rödvinsfat och till slut fat som innehållit det Franska starka söta vinet Vin Doux Naturel.
Styrkan ligger på 50% och åldern är så pass ungdomlig som strax över 3 år.

En varm söt och somrig doft med gräs och hö, sockerkaka och wienerbröd och smaken bjuder först på en pepprig touch som direkt sätter sig på tungspetsen för att sen presentera en distinkt sötma och så en ovanlig ton av salt sill och saltstänkt kust. En riktigt spännande whisky med en relativt kort eftersmak.

90p.


måndag 27 december 2021

Glenkinchie Distillers Edition 2021 Double Matured Amontillado Sherry Cask Wood Single Malt Scotch Whisky

 

Innan man ens tagit ett glas av denna whisky från destilleriet Glenkinchie som ligger strax sydöst om Edinburgh så är det svårt att uttala det fullständiga namnet och jag har gått igenom texten ett antal gånger redan för att kolla min stavning. Man får helt enkelt ta en bild när man ska förklara för någon vad det är man druckit.


Hur som helst..Den här Lowlands-whiskyn bjuder på en enastående doft, nötig med moget trä, honungssötma och så en lite kryddig tuff ton som dyker upp på slutet.

Mustig och kraftig i smaken trots den relativt snälla styrkan på 43%. Nötig med ljus choklad, teblad och ek.

En riktigt bra whisky med många nyanser.
90p.


onsdag 22 december 2021

Nordisk kombination med extra tillbehör

 


Dan före dan, före dan, före Dopparedan så träffades vi några stycken för att gå igenom vad man skulle kunna kalla en Nordisk Kombination. Det handlade om whisky från Finland, Norge, Sverige och Danmark.


 
Vi inledde med Teerenpeli 10yo Single Malt från det finska destilleriet Teerenpeli Brewery & Distillery lagrad på ex Bourbon och Spanska ex Sherryfat med en styrka på 43%. 
En ton av lite torrt gräs i doften, någon rök med vanilj och choklad.
Smaken är något salt och kryddig med lite godissötma där i bakgrunden.
En mycket trevlig start.

Den Norska whiskyn Myken Arctic Sweden Oak 2020 Single Malt från destilleriet Myken blev nr 2. Denna är lagrad 3 år i fat av Svensk ek och har en styrka på 47%.
Mustig doft med toner av gräddig kola, liten rök och en spännande blandning av örter.
Tuff i smaken utan att vara obehaglig. Det är vild natur, skog och vindpinande kust.
Riktigt bra whisky.

Kyrö Single Malt Rye Whisky från Kyrö i Finland blev nästa.
Whiskyn är av Rågvariant och har lagrats på nya Amerikanska ekfat och ex Bourbonfat. Styrkan ligger på 47,2%.
Kraft i doften. Råsocker och ek, örter och kola.
Toner av trä i smaken med ljust bröd och vanilj och med en värmande pepprig avslutning.
En riktigt smakrik whisky.

Eftersom jag skrivit om Stauning Danish Rye Whisky förut så hoppar jag över den här. Den är förbannat bra helt enkelt.

Vi avslutade detta Nordiska smakäventyr med Mackmyra Extra Rök Swedish Cask Strength Single Malt. Denna har en styrka på hela 55,8% men mer info om denna kunde jag tyvärr inte hitta och det beror antagligen på att det här rör sig om ett privatfat.
Det var i alla fall en riktigt trevlig rökighet i doften som också samtidigt var mjuk och behaglig.
Hård rök i smaken som spretade betänkligt åt alla möjliga håll och det fanns också en pepprighet som lade sig på tungspetsen. Detta var en tuffing som jag tror kan passa utomhus i lite ruggigt väder, där värmer den nog bra.



Eftersom det fortfarande var flera timmar kvar till kväll när vi var klara med dom första fem proverna så blev det nu en form av fria besök i whiskyhyllan vilket resulterade i ett antal flaskor av vitt skilda varianter.




fredag 17 december 2021

Kingsbarns Dream to Dram Lowland Single Malt Whisky

 

Familjen Wemyss som äger buteljeringsföretaget med samma namn har ju i ett antal år legat bakom några av whiskyvärldens mest spännande buteljeringar. 2014 så öppnade dom det egna destilleriet Kingsbarns i Lowland-regionen och nu kan dom presentera några stycken egenhändigt framställda whisky.

Kingsbarns Dream to Dram Lowland Single Malt som jag nu har i glaset är lagrad i ex-Bourbonfat från Heaven Hill i Kentucky och STR behandlade Portugisiska ex-Barrique fat och har en styrka på 46%. Whiskyn är inte färgad och inte kylfiltrerad.


En riktigt trevlig blommig och söt doft letar sig in i näsan, tropiska frukter, banankaka och vanilj.
Lätt och somrig i smaken med en härlig sötma men som ändå bjuder på örter och lite peppriga toner på slutet.

Riktigt bra whisky.
92 poäng.


torsdag 16 december 2021

Hunter Laing The Sovereign - Invergordon 1988, 31yo Single Grain Whisky

399 flaskor finns det av denna 31-åring från grain-destilleriet Invergordon. Destilleriet ägs av Whyte & Mackay och spriten som destilleras på destilleriet går nästan oavkortat till deras blended whisky. 

När det kommer till den whisky jag nu har i glaset så köpte buteljeringsföretaget Hunter & Laing upp grainwhisky från Invergordon 1988 som dom sen själva lagrat i 31 år för att sen släppa ut i sin serie The Sovereign.

Detta är en Cask Strength på 53,7% och som lagrats i återanvända Hogshead-fat.


Jag kan ju direkt säga att dom första inandningarna med näsan inte var direkt behagliga. En ganska skarp spritig doft gör att man ryggar tillbaka lite för att sen närma sig igen, fast lite försiktigare. Tyvärr så utvecklas inte doften, den förblir rätt rå och kantig. Det går att hitta en ton av grönt äppelskal där i bakgrunden men den göms bra av klister och lacknafta men sen efter en stund så dyker det ändå upp lite sommargräs och citrus.

Citrustoner i början av smaken som sen förvandlas till peppar och torrt trä, lite vanilj och knäck.

Med några droppar vatten så blev den bättre. Kanterna rundades av något, den fick en sötare framtoning med somriga blommor och äpplen och så en besk avslutning av grapefruktskal.

En whisky som var mer spännande än njutningsfull.
84 poäng.



måndag 13 december 2021

High West American Prairie Bourbon Whiskey

Ett av dom nyare destillerierna i USA heter High West ligger på vintersportorten Park City i Utah och drivs av David Perkins och hans fru Jane.

Den här American Prairie Bourbon är en blend som innehåller Bourbon whiskey med ålder från 2-13 år och styrkan på den är 46%.


Doften är mild och mjuk men ändå kraftfull utan några obehagliga punchar. Vaniljsötma och majs, choklad och apelsinskal och en ton av rosévin.

Härligt fyllig och bomullslen i smaken med vanilj och godis som bär sötman, ek och läder och en avslutning med en spännande ört och kryddblandning.

92 poäng.


söndag 12 december 2021

Smögen The Bloodhound Dante 10yo Swedish Single Malt Whisky

 

Den här whiskyn från Västkustdestilleriet Smögen har fått sitt namn efter Pär Caldenby's (Distillery Manager/Master Distiler) blodhund Dante. Den har destillerats på lätt rökta Korn och har sen fått gosa i Franska ex-Sauternes Barriquefat under en period av 10 år. 

All whisky som Smögen släpper ifrån sig är hantverksmässigt gjord från första till sista detalj och det handlar så gott som altid om cask styrka på destillaten. Denna ligger på 57,8%.


För att vara så stark så är den förvånansvärt mjuk och mild i doften till en början. Det finns en spännande känsla av bakverk, lite citrus och en lätt grillad bit kött av nöt. Det kommer en del spritiga toner mot slutet men det är ingenting som stör eftersom man fått uppleva så ovanliga detaljer på vägen dit.

Söt och stark och riktigt komplex. Det är inga obehagliga kanter någonstans, lite rök, apelsin och ljus choklad och så en fantastisk värmande eftersmak som nästan gör en svettig.

Söt och mjuk med några droppar vatten och så en känsla av sommar och torrt gräs och så kommer det fram fler rökiga toner.

Strålande whisky som får 92 poäng.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...