Translate

söndag 14 november 2021

Whiskyprovning i Motala den 12 november 2021

 


Så blev det då dags för den första whiskyprovningen i min nya hemstad Motala då ett glatt, nyfiket och törstigt gäng samlades hemma hos Familjen Johansson.

Själva navet i den här provningen var den tyska invandrarfamiljen Böhm som kom till USA på 1750-talet och där deras son Jakob Böhm i slutet av detta århundrade skulle byta namn till Jake Beam och börja producera whisky, vad som senare skulle bli känt under namnet Jim Beam.

I tur och ordning så gick vi igenom den 8-åriga Jim Beam Black Edition Extra Aged Kentucky Straight Bourbon Whiskey som är gjord på ett över 200 år gammalt recept för att sen fortsätta med en förlängning av denna Jim Beam Double Oak Twice Barreled Kentucky Straight Bourbon Whiskey och den innovativa Jim Beam Devil's Cut Kentucky Straight Bourbon Whiskey som utmanar och stjäl av Änglarnas Andel.
Den legendariska råg whiskeyn som gjordes under hela 1800-talet och fram till förbudstiden 1920 och som idag går under namnet Jim Beam Pre-Prohibition Kentucky Straight Rye Whiskey blev nästa tätt följd av en av dom mest prisbelönta råg whisky i världen Jim Beam Yellow 4yo Kentucky Straight Rye Whiskey.

Efter att några timmar ha tjatat om lite amerikansk whiskyhistoria och speciellt om Jim Beam så avslutade vi med den mycket speciella Jim Beam Red Stag Black Cherry Kentucky Straight Whiskey, en whiskey som kanske passar mer som en efterrätt än någonting annat och där för blev en bra avslutning.

Många gillade Black Edition och även Devil's Cut och det var nog dessa två som tog hem dom flestas röster med Double Oak och dom två råg varianterna strax därefter. Trevlig och rolig men whisky kändes det inte som var det bestående betyget av den sista Red Stag.

En mycket trevlig, rolig och smakrik kväll blev det denna lite kylslagna novemberkväll.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...