Även om det här är en ny whisky så har det danska destilleriet Stauning verkligen återvänt till whiskyns barndom och hur man gjorde då. Spannmålen har golvmältats för hand och destilleringen sker i 24 små kopparpannor där det under varje panna brinner en öppen eld och det här är verkligen ingen vanlig procedur idag.
Innehållet är 51% råg, 49% korn och har odlats av bönder i regionen, whiskyn har en ålder på 3-4 år och en styrka på 48%. Lagringen har skett på nya amerikanska fat av Vitek.
Gräs och blomster är den första doftkänsla jag får, någon vanilj, vitt bröd och körsbär.
Fruktigt söt i smaken med citrustoppar och chokladfudge. Ek, nyslaget gräs, vanilj och läder.
Med vatten så minskade doftdetaljerna märkbart men whiskyn blev bredare och fyllde näsan mycket bra med små fruktigt söta toner.
Tråkigare i smaken med vatten, nyansförluster och något torrare och även en pepprig avslutning.
En riktigt bra whisky som är förvånansvärt smakrik och spännande trots sin ungdom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar