Translate

måndag 14 september 2020

Skottlands whiskyregioner - Del 6: Islands

 

Då har vi då kommit till den där whiskyregionen i Skottland som ibland räknas som en egen del och ibland tillhörande Highland. Det rör sig ju om alla öar runtomkring Skottland förutom då Islay som ju är en egen region. Personligen så tycker jag att det känns fel att låta dom öarna tillhöra Highland men det kan också vara svårt att känneteckna dessa som en egen region när dom är så utspridda som dom nu är.

Just nu i skrivandets stund så räknar vi i alla fall Islands som den sjätte whiskyregionen. Det går inte att beskriva Island-whisky på ett enda sätt eftersom dom är belägna på så olika håll och i så olika omgivningar både kulturellt och geografiskt.

Om vi börjar norr om det skotska fastlandet så har vi Orkney Islands där dom två nordligaste destillerierna i Skottland är belägna på gångavstånd från varandra. Det berömda Highland Park med sin kraftfulla mäktiga whisky och det nästan okända Scapa som gör en len, mjuk och blommig variant. Om vi sen tar oss västerut så ligger där den större ön Isle of Lewis and Harris där Harris Distillery ligger som har producerat Gin i ett antal år men som nu kommit med sina första buteljeringar whisky. Innanför den ön så ligger Skye där Tallisker Distillery finns med sin rökiga whisky och tittar vi söderut så hittar vi ön Mull och destilleriet Tobermory som producerat både rökt och orökt malt sen 1798, i början under namnet Ledaig.

Söder om Mull så ligger ön Jura med destilleriet Isle of Jura som omringas av fantastiska historier om ön och whiskyn och sen till sist så kommer vi till ön Arran som är belägen innanför landtungan Campbeltown och där destilleriet Isle of Arran ligger och som är ett relativt nytt destilleri som öppnade 1993.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...