Jag har ju den senaste tiden gått igenom whiskyregionerna
i Skottland och det är inget annat land i världen som egentligen har något
liknande men i USA så pratar man faktiskt ibland om just whiskyregioner men då
är dessa helt enkelt sorterade i dom stater som delar upp landet.
Så om vi nu då kanske ska kalla dom USA:s whiskystater så
är ju Kentucky den överlägset största idag med Tennessee som god tvåa och
Bourbonwhiskeyn den varianten som produceras överlägset mest i USA och där då
Kentucky är dess nav i världen.
Det har dock inte alltid varit så för fram till
1800-talets början så var staten Pennsylvania den största whiskyregionen i USA.
Det var dit dom första Europeiska immigranterna kom och där dom första
destillerierna växte fram.
På 1790-talet dock så beslutade regeringen om en
spritskatt och det utlöste det sk Whiskyupproret i Pennsylvania som förde med
sig att massor med destillerier antingen lade ner sin verksamhet eller flyttade.
Sedan dess har destilleringsverksamheten i staten levt ett väldigt tyst och
tillbakadraget liv ända fram till år 2011 då Guvernör Tom Corbett undertecknade
lagstiftning Act 113 som skulle göra det mycket enklare och billigare att
starta upp en destilleringsverksamhet och efter det så har det formligen
exploderat i staten som nu i skrivandets stund har inte mindre än 65
destillerier som producerar whiskey, rom, gin och vodka.
Några av dom destillerier som producerar whiskey är Mountain
Laurel Spirits med sin berömda Dad’s Hat Rye Whiskey, Stoll & Wolfe,
New Liberty, Manatawny, Wigle och så whiskyrebellerna Disobedient
Spirits som struntar i regelverk och pekfingrar och lagrar sin Shagbark
Hickory Whiskey enligt gammal tradition i Pennsylvania på fat av Hickory
och sen så har vi givetvis statens mest kända destilleri Michter’s som startade
1753 under namnet Shenk’s Distillery och som idag räknas som det äldsta licensierade
i landet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar