Translate

fredag 18 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Pennsylvania

 

Jag har ju den senaste tiden gått igenom whiskyregionerna i Skottland och det är inget annat land i världen som egentligen har något liknande men i USA så pratar man faktiskt ibland om just whiskyregioner men då är dessa helt enkelt sorterade i dom stater som delar upp landet.

Så om vi nu då kanske ska kalla dom USA:s whiskystater så är ju Kentucky den överlägset största idag med Tennessee som god tvåa och Bourbonwhiskeyn den varianten som produceras överlägset mest i USA och där då Kentucky är dess nav i världen.

Det har dock inte alltid varit så för fram till 1800-talets början så var staten Pennsylvania den största whiskyregionen i USA. Det var dit dom första Europeiska immigranterna kom och där dom första destillerierna växte fram.

På 1790-talet dock så beslutade regeringen om en spritskatt och det utlöste det sk Whiskyupproret i Pennsylvania som förde med sig att massor med destillerier antingen lade ner sin verksamhet eller flyttade. Sedan dess har destilleringsverksamheten i staten levt ett väldigt tyst och tillbakadraget liv ända fram till år 2011 då Guvernör Tom Corbett undertecknade lagstiftning Act 113 som skulle göra det mycket enklare och billigare att starta upp en destilleringsverksamhet och efter det så har det formligen exploderat i staten som nu i skrivandets stund har inte mindre än 65 destillerier som producerar whiskey, rom, gin och vodka.

Några av dom destillerier som producerar whiskey är Mountain Laurel Spirits med sin berömda Dad’s Hat Rye Whiskey, Stoll & Wolfe, New Liberty, Manatawny, Wigle och så whiskyrebellerna Disobedient Spirits som struntar i regelverk och pekfingrar och lagrar sin Shagbark Hickory Whiskey enligt gammal tradition i Pennsylvania på fat av Hickory och sen så har vi givetvis statens mest kända destilleri Michter’s som startade 1753 under namnet Shenk’s Distillery och som idag räknas som det äldsta licensierade i landet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...