Translate

söndag 13 september 2020

Skottlands whiskyregioner - Del 5: Islay

 

Ön Islay som ligger precis norr om Irland är i storlek endast en femtedel av Gotland men ändå centrum i världen när det kommer till rökig whisky. Här finns nu 8 destillerier varav 7 är några av dom äldsta och mest berömda i världen: Lagavulin, Bowmore, Ardbeg, Laphroaig, Caol Ila, Bunnahabhain, Bruichladdich och så har vi ungdomen i gänget Kilchoman som öppnade 2004 men som redan nu gjort sig ett namn i whiskyvärlden.

En god nyhet är att det gamla klassiska destilleriet Port Ellen nu har startat upp verksamheten igen och åter ska börja producera whisky på Islay. Port Ellen lade ju ner destilleriverksamheten 1983 men fortsatte att mälta korn till några av dom övriga destillerierna på ön och ibland så dyker ju deras gamla whisky fortfarande upp men kostar då mellan 10-50.000 riksdaler beroende på ålder.

Tre helt nya destillerier är också på gång på ön, Ardnahoe har redan börjat koka, Gartbreck är på gång och Elixir har köpt upp mark för att börja bygga så det händer grejer minsann på denna lilla utpost.

Röken är ju ett kännetecken för whisky från Islay även om Bunnahabhain och Bruichladdich genom åren släppt en hel del orökta varianter och då ska man ju ändå veta att Bruichladdich ligger bakom världens rökigaste whisky Octomore.

Röken kommer ju från att destillerierna använder sig av torv som det finns oändligt av på ön. Eldningen av torven vid torkningen av det mältade kornet ger denna karakteristiska smak på whiskyn.

Hur mycket rök och vilken sorts rökig smak man får beror på mängden rök, vilken tidpunkt det handlar om, omgivningen, var torven kommer ifrån och på vilket djup den är upptagen.

Man räknar rökigheten i PPM som är en förkortning på Parts Per Million och dom normala rökiga sorterna från Islay ligger på typ 40-50 ppm medans då Octomore ligger på mellan 100-200 ppm.

Vad dom nya destillerierna kommer med för sorts whisky får vi vänta och se men att det blir rökiga varianter skulle väl inte vara någon överraskning.    

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...