Ön Islay som ligger precis norr om Irland är i storlek endast
en femtedel av Gotland men ändå centrum i världen när det kommer till rökig
whisky. Här finns nu 8 destillerier varav 7 är några av dom äldsta och mest
berömda i världen: Lagavulin, Bowmore, Ardbeg, Laphroaig, Caol Ila,
Bunnahabhain, Bruichladdich och så har vi ungdomen i gänget Kilchoman som
öppnade 2004 men som redan nu gjort sig ett namn i whiskyvärlden.
En god nyhet är att det gamla klassiska destilleriet Port
Ellen nu har startat upp verksamheten igen och åter ska börja producera whisky
på Islay. Port Ellen lade ju ner destilleriverksamheten 1983 men fortsatte
att mälta korn till några av dom övriga destillerierna på ön och ibland så
dyker ju deras gamla whisky fortfarande upp men kostar då mellan 10-50.000
riksdaler beroende på ålder.
Tre helt nya destillerier är också på gång på ön, Ardnahoe
har redan börjat koka, Gartbreck är på gång och Elixir har
köpt upp mark för att börja bygga så det händer grejer minsann på denna lilla
utpost.
Röken är ju ett kännetecken för whisky från Islay även om
Bunnahabhain och Bruichladdich genom åren släppt en hel del
orökta varianter och då ska man ju ändå veta att Bruichladdich ligger
bakom världens rökigaste whisky Octomore.
Röken kommer ju från att destillerierna använder sig av
torv som det finns oändligt av på ön. Eldningen av torven vid torkningen av det
mältade kornet ger denna karakteristiska smak på whiskyn.
Hur mycket rök och vilken sorts rökig smak man får beror
på mängden rök, vilken tidpunkt det handlar om, omgivningen, var torven kommer
ifrån och på vilket djup den är upptagen.
Man räknar rökigheten i PPM som är en förkortning på
Parts Per Million och dom normala rökiga sorterna från Islay ligger på typ
40-50 ppm medans då Octomore ligger på mellan 100-200 ppm.
Vad dom nya destillerierna kommer med för sorts whisky
får vi vänta och se men att det blir rökiga varianter skulle väl inte vara
någon överraskning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar