Translate

lördag 12 september 2020

Skottlands whiskyregioner – Del 4: Campbeltown

 

Ceann Loch Chille Chiarain är det Gaelliska namnet på Campbeltown som inte bara är en stad utan även namnet på den lilla sydvästra landtunga där den ligger och som är en av dom sex skotska whiskyregionerna.

Idag kan man ju ställa sig frågan varför detta lilla område ens får vara en whiskyregion när det endast finns tre destillerier där, Springbank, Glen Scotia och så Glengyle som efter 80 år i vila sen 2004 kokar sprit igen. Det finns en förklaring till varför detta område ändå tillhör whiskyregionerna.

I början av 1900-talet så kallades denna stad för The Whisky Capital of The World och då fanns det hela 34 destillerier på den lilla platsen men spritförbudet och depressionen i USA gjorde att alla destillerier utom Springbank och Glen Scotia lades ned. Campbeltown lever lite på gamla meriter kan man väl alltså säga.

Whiskyn från detta lilla område är känt för att vara lite torr, robust och med mycket känsla av hav och det kommer både orökt och rökt whisky därifrån.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...