Translate

söndag 26 juli 2020

Vem var egentligen först?


När det handlar om whisky så är frågan om vem som var först viktig och för Skottar och Irländare så har den frågan under många år varit väldigt viktig och det har tjafsats hit och dit om vem som faktiskt var först och enligt dom dokument som finns tillgängliga idag så får faktiskt Skottarna erkänna sig besegrade.

Det har varit känt sedan länge att det var Irländska munkar som efter resor söderöver tog med sig kunskapen att destillera sprit upp hit till Nordeuropa och när dom bakom klostrens murar efter många experiment insåg att Korn var absolut bästa att destillera på och att fat av ek bäst att lagra i så döpte man drycken till Uesqueba (det finns ett antal olika stavningar) som ska uttalas ungefär Ishki-Ba, ett ord som på Gaelliska betyder Livets Vatten och som idag återfinns i olika delar av världen som Eau De Vie, Akvavit, Lebenswasser, Aqua Vitae och Whisky.

Det tidigaste dokumenterade beviset för Whisky hittar vi i dom Irländska skrifterna The Irish Annals Of Clonmacnoise från 1405 där det berättas om en klanhövding som helt enkelt druckit ihjäl sig på Whisky under en Julfest.
I Skottland så är det tidigaste beviset ett kvitto från 1497 som visar på en beställning på malt av munken Jon Cor för att han ska kunna producera Whisky till den dåvarande kungen James IV.

Så vad vi vet idag så var alltså Irländarna först men Skottarna har inte gett upp utan genomsöker bibliotek, gamla slott och kloster i jakten på bevis som om möjligt kan ändra på historien.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...