Translate

söndag 2 augusti 2020

Kusinerna Bourbon och Grain


När man sitter och njuter av ett glas med whisky i ensamhet så är det väldigt lätt att tankarna far iväg en stund och så börjar man fundera kring olika saker och om jag ser till mig personligen så är det oftast kring just ämnet whisky som mina funderingar går och häromkvällen så satt jag och tänkte lite på det här med Bourbon och Grain whisky.

Vaddå Bourbon och Grain whisky tänker ni, där finns det väl inga kopplingar?
Jo men det är ju precis vad det gör.

En Grain whisky görs ju på så sätt att spriten destilleras på mer än en gröda, det kan handla om en blandning av tex Korn, Vete, Råg, Majs och ibland till och med ris.
En Bourbon måste innehålla minst 51% Majs men sen så kan man använda sig av egentligen vad som helst och vanligtvis så fylls resterande % av Korn, Råg eller Vete.
Detta innebär ju faktiskt att enligt vårt europeiska sätt att se på saken så är en Bourbon whisky en Grain whisky.

Om man skulle producera en whisky här hemma exakt så som man gör en Bourbon så skulle man ju ändå inte få kalla den det eftersom dom Amerikanska reglerna säger att man endast får kalla en whisky Bourbon om den producerats och lagrats inom USA's gränser men däremot så skulle man kunna kalla den för en Grain whisky och kanske lägga till: På Amerikanskt sätt.

En Bourbon och en Grain är alltså närmare släkt än vad man först tror.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...