Translate

torsdag 14 november 2019

Död president, levande whiskey


När USA:s första president George Washington lämnade sin post 1797 så såg han fram emot ett lugnt och stilla liv och flyttade till den lilla idyllen Mount Vernon i Virginia. Washington var dock en man som hade svårt att sitta stilla och nu fick han lite nya idéer av en man vid namn James Anderson som han anställt som förman på godset. Anderson var från Skottland och utbildad vid ett destilleri och han tyckte inte att dom nu skulle missa chansen att producera whiskey när man nu hade ett sånt rikligt utbud av grödor och bra tillgång till vatten på ägorna.
För att förbättra jorden på den här tiden så planterade man råg på åkrarna för just den grödan stod inte så högt i kurs som livsmedel utan användes istället som täckgröda men Anderson visste ju givetvis hur man skulle göra sjysst whiskey av rågen och det tog inte lång tid innan han övertalat den nu 65-årige pensionerade presidenten.
Många höjde på ögonbrynen när en fd president som förut agiterat mot drickandet i armén nu själv började tillverka sprit men George Washington var definitivt inte emot alkohol, han vara bara emot fylleriet för själv så njöt han av sött vin, rom och framförallt whiskey som vid denna tid ersatt romen som den populäraste spritdrycken i landet eftersom den kunde produceras på plats utan kostnaderna och problemen som import innebar.
Den första destilleringen som gjordes på prov blev så framgångsrik att Washington genast gav sitt tillstånd till byggandet av ett fullfjädrat destilleri och när det stod klart 1798 så tog det knappt ett år innan dom var den största producenten av whiskey i landet. Tyvärr så avled George Washington i december 1799 och fick inte uppleva så mycket av deras whiskeyboom, istället så var det hans brorson Lawrence Lewis som tog över men han var en usel affärsman och heller inte så intresserad av whiskey så när destilleriet brann ner 1814 så byggdes det inte upp igen.


År 1997 så hittade arkeologer som undersökte området grunden till det ursprungliga destilleriet och det dröjde inte länge förrän idén till att åter bygga upp det föddes. Efter att ha gått igenom teckningar och ritningar från 1700-talet påbörjades bygget och 2007 så stod ett nytt destilleri på platsen, öppet för allmänheten.

George Washington's Distillery är dock inte bara ett museum utan faktiskt ett fungerande destilleri som efter James Andersons recept från 1700-talet för tillfället producerar dom tre, George Washington's Rye Whiskey, George Washington's Straight Rye Premium Whiskey och George Washington Straight Rye Whiskey och dom håller sig också till det gamla innehållet av 60% råg, 35% majs och 5% korn.

Ex presidenten George Washington är ju sedan länge borta men hans whiskey lever minsann.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...