Translate

tisdag 12 november 2019

Skönhetsopererad whisky


Eftersom jag allt som oftast vid provningar och prat om whisky högljutt brukar spy galla över det här med kylfiltrering (Engelskans chill filtering eller chill filtered) så tänkte jag nu förklara vad just detta, i mitt tycke jävla otyg handlar om.

Whisky reagerar ju otroligt starkt i kontakt med vatten både vad det gäller doft och smak och den reagerar synligt väldigt starkt när det kommer till vatten som är kallt till iskallt.

Eftersom det är vanligt (framförallt i USA) att ha is i whiskyn eller dricka den kall så märkte dom tidigt där att drycken blev grumlig till utseendet vilket i sin tur gjorde att köparna reklamerade whiskyn som dålig eftersom dom ju räknade med att drycken skulle vara lika klart vacker i glaset som när den låg i flaskan. Det här var ju givetvis dålig reklam för destillerier och whiskyföretag men istället för att då anstränga sig och informera konsumenter om varför whiskyn reagerade så här så tog man istället en genväg och kylfiltrerade den.

Om man kyler ner whiskyn kraftigt (runt 0:an) så lockar man fram oljor och proteiner ur den och när man sen pressar den genom ett eller flera tunna filter så blir dessa komponenter kvar och blir då lätta att ta bort för det är just dom som gör att whiskyn ser grumlig ut tillsammans med vatten.

Dom destillerier och whiskyföretag (dom blir ju färre som tur är) som sysslar med denna plastikoperation menar ju på att detta inte påverkar smak och doft mer än marginellt medans resten av whiskyvärlden säger att det bara är skitsnack och att dom proteiner och oljor man plockar bort ur whiskyn innehåller hur mycket intressanta smaker och dofter som helst eller som Pär Caldenby på Smögen Whisky sa: Det är ju som att ta bort grädden från jordgubbarna på desserttallriken.

Dom producenter som nu inte sysslar med detta har ju märkt att whiskyälskare mer och mer, framförallt i Europa retar upp sig på det här och märker då givetvis sina etiketter med: Non Chill Filtered som då gör det enkelt för oss konsumenter att välja bort dom där skönhetsopererade varianterna som jag personligen inte vill se, vare sig på mina eller andras hyllor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...