Translate

måndag 24 augusti 2020

Whiskyprovning på Eklunds Bakficka i Motala den 22 augusti 2020

 

I lördags så hade jag då Coronasäsongens första whiskyprovning och det var ju verkligen inte en dag för tidigt eftersom det var 5 månader sen sist. Nu är vi i alla fall igång igen så nu väntar en lite roligare höst än den vår och sommar vi haft när det kommer till att träffas, prata och dricka whisky.

Vi träffades på eftermiddagen på Eklunds Bakficka i Motala och temat för denna provning var whisky från länder som dom flesta kanske inte förknippar med just den drycken.

Innan vi på allvar tog tag i dom fem whisky vi hade i glasen så hade vi förutom ost och choklad även den gamla klassiska belgiska ölen Oud Zottegems Bier som en liten extra krydda vid sidan om.

Inledde med Bain’s Cape Mountain Single Grain från det Sydafrikanska James Sedgwick Distillery. Denna ca 5 år unga whisky blev 2018 vald till världens bästa i grain genren. En enastående whisky med frukter och sommarblomster och en avslutning med vanilj och skumbanan som faktiskt drar lite åt Bourbonhållet.

Den andra i ordningen var den Indiska Rampur Vintage Select Casks Indian Single Malt från det vid foten av Himalaya belägna Radico Khaitan Distillery. Detta är den första single malten från detta destilleri. En whisky som både till doft och smak är bra mycket mörkare än den första med övermogen frukt och höstliga örter.

Vi fortsatte sen med Teerenpeli Portti Port Wine Cask Finish Single Malt från Teerenpeli Distillery & Brewery i Lahtis / Finland. Trots en avslutning i Portugisiska portvinsfat så bjuder denna på bär från våra nordiska skogar med toner av trä och kryddor.

Nederländerna var nästa stopp och whiskyn Millstone Dutch Single Malt från Zuidam Distillers. Sherryfatslagrad söt, mjuk och smakrik.

Vi avslutade i Frankrike med Rozelieures Fumé Collection Single Malt från Rozelieures Distillery som är lagrad i fat från dom två berömda spanska Sherry husen Oloroso och Pedro Ximenez. En fantastisk whisky, fruktig och bomullsmjuk med en rökig ton på behagliga 20 ppm.

Efter en hel del diskussioner, smuttar och många näsor i glasen så var alla överens om att Rampur och Millstone var dom två som skulle få lämna tävlingen. Inte för att dom på något sätt var dåliga men för att dom helt enkelt inte i doft och smak nådde upp till dom tre övriga där det var Bain´s och Rozelieures som fick dela på det högsta betyget med Teerenpeli strax där bakom.

Med god hjälp av Peter Eklund vars lokal evenemanget ägde rum i och alla trevliga och glada deltagare så blev detta en mycket lyckad eftermiddag som nu får bli starten till en bra whiskyhöst. Jag kommer att återvända i Oktober till Motala för en provning med whisky från Den Gröna Ön. Datum för detta evenemang kommer att meddelas i Facebook gruppen Whisky och Whiskey.


onsdag 12 augusti 2020

Den svarta busken, Bushmills enastående blandning

 

The Old Bushmills Distillery som ligger på Nordirland är ju ett av världens äldsta destillerier (det äldsta om man frågar dom på Bushmills) och dom producerar ett antal malt och bland whisky.

Deras lyxigare variant av blended Bushmills Black Bush Irish Blended Whiskey är den variant jag hade i glaset denna härliga augustikväll på balkongen.

Den här whiskyn som lanserades 1934 är ovanlig på så sätt att den innehåller hela 80% maltwhisky som legat och gosat i, först ex Bourbonfat och sen Oloroso Sherryfat och sen har resterande 20% fyllts med två olika Grain whisky som innan mognat i upp till 18 år.

Den är ordentligt söt i doften med påtagliga Sherry, Honung och Vaniljtoner.

Smaken är enastående, mjuk och behagligt mild till en början med Vanilj, Smörkola, Persika och Kex för att sen visa upp en kryddigare sida mot slutet.

Den har en styrka på 40% och kostar i skrivandets stund 365 skr på Bolaget och är enligt mig en av dom absolut bästa blended på marknaden idag.


söndag 2 augusti 2020

Kusinerna Bourbon och Grain


När man sitter och njuter av ett glas med whisky i ensamhet så är det väldigt lätt att tankarna far iväg en stund och så börjar man fundera kring olika saker och om jag ser till mig personligen så är det oftast kring just ämnet whisky som mina funderingar går och häromkvällen så satt jag och tänkte lite på det här med Bourbon och Grain whisky.

Vaddå Bourbon och Grain whisky tänker ni, där finns det väl inga kopplingar?
Jo men det är ju precis vad det gör.

En Grain whisky görs ju på så sätt att spriten destilleras på mer än en gröda, det kan handla om en blandning av tex Korn, Vete, Råg, Majs och ibland till och med ris.
En Bourbon måste innehålla minst 51% Majs men sen så kan man använda sig av egentligen vad som helst och vanligtvis så fylls resterande % av Korn, Råg eller Vete.
Detta innebär ju faktiskt att enligt vårt europeiska sätt att se på saken så är en Bourbon whisky en Grain whisky.

Om man skulle producera en whisky här hemma exakt så som man gör en Bourbon så skulle man ju ändå inte få kalla den det eftersom dom Amerikanska reglerna säger att man endast får kalla en whisky Bourbon om den producerats och lagrats inom USA's gränser men däremot så skulle man kunna kalla den för en Grain whisky och kanske lägga till: På Amerikanskt sätt.

En Bourbon och en Grain är alltså närmare släkt än vad man först tror.




 

söndag 26 juli 2020

Vem var egentligen först?


När det handlar om whisky så är frågan om vem som var först viktig och för Skottar och Irländare så har den frågan under många år varit väldigt viktig och det har tjafsats hit och dit om vem som faktiskt var först och enligt dom dokument som finns tillgängliga idag så får faktiskt Skottarna erkänna sig besegrade.

Det har varit känt sedan länge att det var Irländska munkar som efter resor söderöver tog med sig kunskapen att destillera sprit upp hit till Nordeuropa och när dom bakom klostrens murar efter många experiment insåg att Korn var absolut bästa att destillera på och att fat av ek bäst att lagra i så döpte man drycken till Uesqueba (det finns ett antal olika stavningar) som ska uttalas ungefär Ishki-Ba, ett ord som på Gaelliska betyder Livets Vatten och som idag återfinns i olika delar av världen som Eau De Vie, Akvavit, Lebenswasser, Aqua Vitae och Whisky.

Det tidigaste dokumenterade beviset för Whisky hittar vi i dom Irländska skrifterna The Irish Annals Of Clonmacnoise från 1405 där det berättas om en klanhövding som helt enkelt druckit ihjäl sig på Whisky under en Julfest.
I Skottland så är det tidigaste beviset ett kvitto från 1497 som visar på en beställning på malt av munken Jon Cor för att han ska kunna producera Whisky till den dåvarande kungen James IV.

Så vad vi vet idag så var alltså Irländarna först men Skottarna har inte gett upp utan genomsöker bibliotek, gamla slott och kloster i jakten på bevis som om möjligt kan ändra på historien.



fredag 24 juli 2020

Besök på Höga Kusten Destilleriet


Har varit och åkt runt i den norrländska regionen Höga Kusten ett par dagar och passade då givetvis på att avlägga ett besök på High Coast Distillery som ligger vackert beläget i Sörviken strax utanför den lilla orten Bjärtrå.

Vi tog en liten rundtur på destilleriet och lagret och fick i oss väldigt intressant information om destilleriets historia och om hur dom producerar sin whisky och fick dessutom provsmaka två varianter av rådestillat. 
Ett rökt och ett orökt där det rökta var enastående bra trots att det tar minst tre år innan det ens får benämningen whisky.






lördag 18 juli 2020

Kapten Haddock och hans whisky


Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det innebär ju att jag faktiskt varit ett fan av denna serie längre än vad jag druckit och tyckt om whisky.

Efter att jag i början av 2000-talet började intressera mig för whisky på ett sätt som gick lite bortom det vanliga intresset så började jag också se Tintins följeslagare Kapten Haddock och hans whiskydrickande på ett annat sätt än förut.


Den råbarkade sjöbusen, sedermera slottsherren Kapten Haddock gör entré 1941 i albumet Krabban med Guldklorna och från denna historia och framåt ett antal år så är det Johnnie Walker Red Label som han i tid och otid häller i sig och det är nog helt enkelt bara en tillfällighet och inte en produktplacering på något sätt, JW Red var ju redan då en av världens populäraste whiskysorter.

I mitten av 1960-talet när dessa album skulle ges ut i Storbritannien så tyckte förlaget att historierna skulle uppdateras och moderniseras så då tog Hergé helt enkelt och tecknade om dom tidigaste äventyren och passade då även på att göra vissa ändringar, Johnnie Walker Red ersattes med whiskyn Loch Lomond
Det här är en intressant ändring för denna nya whisky dyker upp första gången i det då omtecknade äventyret Den Svarta Ön 1966 och vid den tiden så hade destilleriet inte ännu släppt ut någon whisky eftersom dom startade sin produktion bara året innan.
Antagligen så hade Hergé läst eller på annat sätt fått information om ett nytt destilleri och helt enkelt använt det namnet för jag tror inte, att som några påpekar att han tagit namnet från sjön Loch Lomond och sen haft tur att det i samma veva öppnats upp ett destilleri där.

Hur som helst så fick ju det nystartade destilleriet Loch Lomond en hel del gratisreklam både i Storbritannien och i resten av världen och Johnnie Walker var säkert inte glada att efter många år ha blivit bortplockade.

I många album och i en hel del sekvenser så ser man inget namn på whiskyn som Kapten Haddock dricker så visst är det möjligt att en hel de andra whiskysorter också runnit nedför hans strupe men det är ju först Johnnie Red och sen Loch Lomond som han alltid kommer att förknippas med.


 

fredag 17 juli 2020

Alla hål på den globala whiskykartan är nu fyllda


Nu så görs det whisky i alla världsdelar på vår glob och The James Sedgwick Distillery i staden Wellington i Sydafrika är den producenten som lagt till den Afrikanska kontinenten på listan. Det här destilleriet har faktiskt producerat whisky en längre tid men nästan enbart för den inhemska marknaden och det är inte många som har vetat om att det funnits ett destilleri i landet, inte ens invånarna själva.

Deras whisky Bain's Cape Mountain Single Grain Whisky som jag nu har i glaset har legat och gosat 3 år på ex Bourbonfat för att sen flytta ut, vattnas ned något för att sen åter ligga ca 2 år på nya ex Bourbonfat.

I doften så får man en liten känsla av en lättare Bourbon som kanske producerats i någon av staterna bortom Kentucky, här finns banan, vanilj, lätt fruktighet och chokladkrokant.
Smaken bär på apelsinskal, ek, torrt gräs med örter och en lite pepprig avslutning.

Denna whisky har en muskelstyrka på 43% och har faktiskt hämtat hem en hel del priser på mässor världen runt. 2018 så belönades whiskyn bland annat med World Whiskies Award som den bästa Grainwhiskyn.

Jag rekommenderar verkligen denna för det är en riktigt bra whisky, ett måste för er som älskar grainwhisky och även för er som är nyfikna på den genren. Den går just nu att hitta på Bolagets beställningssortiment på Art nr: 83365 för det enastående priset av 349 skr. 




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...