Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
Translate
tisdag 28 maj 2019
Jag och Johnnie Röd på semester
Tillbringade ju förra veckan i den lilla byn Kokkari som ligger på den norra sidan av ön Samos i den Grekiska övärlden och när jag har semester så vill jag gärna ha en whisky som sällskap, oavsett om det är på hemmaplan eller om jag skulle befinna mig någon annanstans.
Denna gång hade jag inte med mig någon dryck utan bestämde mig för att köpa en flaska på plats och eftersom jag och min fru under ett antal år nu tillbringat våran lediga tid just i Kokkari så visste jag vad jag hade för alternativ, det finns helt enkelt inte mer än ett par whiskys att välja mellan i dom två butiker som finns på orten.
Jack Daniels Old No 7, Cutty Sark, J&B och givetvis Johnnie Walker Red som ju som nr 1 på världens försäljningslistor självklart ska finnas vart i världen man än sätter ned sin fot.
Det blev Johnnie Walker Red Label Blended Whisky för att det är en whisky som faktiskt är mycket trevlig, den är ett gott sällskap att sitta tillsammans med och fundera över saker och ting efter en dag på stranden, i bergen eller vart man nu befunnit sig under dagens timmar.
Denna klassiska blend som producerats sen 1909 är riktigt bra naturell med bra lite torr sötma och snälla mjuka vanijtoner och en najs pepprig avslutning men som passar även utmärkt med två isbitar i.
Denna kallas för Johnnie Walkers minst exklusiva whisky och det tycker jag är elakt, jag skulle istället vilja kalla den för Walkers mest prisvärda variant.
torsdag 16 maj 2019
Sherryfat X 3
Om man först tar nya Amerikanska fat av Vitek, låter whiskyn mogna däri för att sen flytta över den i Hogshead fat ihopsatt av fat som tidigare innehållit tre olika Sherry varianter och sen viger alltihopa så får man Tamnavulin Sherry Cask Edition Speyside Single Malt.
Whiskyn är en NAS-variant med en styrka på 40% och ett pris på ca 400 skr men om den kommer fysiskt till Sverige är osäkert.
Informationen är hämtad från "Whisky for Everyone" 2019-05-10
Trippellagrad Glendronach
Highland destilleriet Glendronach kommer nu med Glendronach Boynsmill 16yo Highland Single Malt som lagrats på tre olika fat, ex Pedro Ximenez Sherry, ex Oloroso Sherry och ex Portvinsfat.
Denna whisky är inte färgad, inte kylfiltrerad har en styrka på 46% och kommer att kosta ca 1100 skr.
Namnet Boynsmill kommer från egendomen som James Allardice bodde på innan han på platsen byggde destilleriet 1826.
Informationen är hämtad från "Whisky for Everyone" 2019-05-10
Dubbelt släpp från Tamdhu
Speyside destilleriet Tamdhu kommer nu med två släpp, den ena är Tamdhu 15yo Speyside Single Malt som har legat och mognat i ex Sherryfat. Faten är gjorda på både Europeisk och Amerikansk ek sen så har whiskyn fått gifta sig med hjälp av destillerichefen Sandy McIntyre.
Whiskyn har en styrka på 46% och kommer att kosta ca 1050 skr.
Den andra whiskyn från detta destilleri är Tamdhu Batch Strength No 004 som är en hårding med en styrka på 57,8%. Den har som 15-åringen mognat på både Europeiska och Amerikanska fat som tidigare innehållit Oloroso Sherry. Det är en NAS-whisky och priset på den kommer att ligga på ca 926 skr.
Informationen är hämtad från "Whisky for Everyone" 2019-05-07
tisdag 14 maj 2019
Tatuerad whisky från Orkneyöarna
Skottlands nordligast belägna destilleri Highland Park på Orkneyöarna kommer nu med sitt senaste bidrag Highland Park Twisted Tattoo 16yo Single Malt.
Whiskyn har mognat på ex Bourbonfat och ex Rioja rödvinsfat och det är första gången destilleriet testat den kombinationen.
Loggan på flaskan och förpackningen är inspirerad av den fornnordiska sagan om Midgårdsormen och är designad av tatueraren Colin Dale.
Whiskyn är inte kylfiltrerad, har en styrka på 46,7 och kommer att kosta ca 1015 skr.
Denna whisky har fått strålande betyg och flera har sagt att det är den bästa från Highland Park på länge.
Informationen tagen från "Whisky for Everyone 2019-04-29"
lördag 11 maj 2019
Bourbon på blå majs
Det Texasbaserade destilleriet Balcones Distilling kommer nu med whiskyn Balcones Texas Pot Still Straight Bourbon som är gjord på den lite ovanligare grödan rostad blå majs. Efter det så har utrymmet fyllts ut med lokalt odlad råg och vete och så korn på detta.
Hur dessa grödor är uppdelade i % finns det dock ingen information om.
Destilleriet har använt sig av Pot Still pannor som är tillverkade i Skottland och whiskyn har mognat i 2 år på ny Amerikansk ek.
Whiskyn håller en styrka på 46% och kommer till Europa senare under detta år, priset i USA just nu ligger på ca 290 skr.
En lite intressant detalj är att destilleriet stavar sin whisky utan ett e före y:et på slutet. Kan ju vara inblandningen av Skotska pannor, vad vet jag?
Informationen är tagen från Whisky for Everyone 2019-04-10
fredag 10 maj 2019
Whiskyprovning SPF Vällingby (2019-05-09) - 5 X Jura
En av dom mest sägenomspunna platserna i Skottland är ön Isle of Jura, belägen precis norr om sin mera berömda granne Islay.
Det sägs att befolkningen här kan bli 180 år gamla på grund av vattnet som sägs ha magiska krafter, det sägs också att Lord Archibald Campbell blev väckt mitt i natten i början av 1800-talet av en ande som befallde honom att genast börja bygga ett destilleri på ön, vilket han då givetvis gjorde.
Ön har en hamn, en väg, en ort, en pub och ett destilleri, 200 invånare och fler än 5000 hjortar som också har gett ön sitt namn.
Den här mulna eftermiddagen, den 9 maj i en lokal i Vällingby strax utanför Stockholm så gick vi igenom fem varianter Whisky från ön och vi inledde med Jura Origin 10yo Island Single Malt.
Whiskyn har legat i ex Bourbonfat i 10 år för att sen få några månaders slutlagring i ex Sherryfat och har en styrka på 40%.
I doften så finns en hel del sötma av honung, frukt, ek och så en ton av apelsinskal på slutet.
Sherry och honung i smaken och en söt, torr avslutning.
Mycket trevlig Whisky som destilleriet inte tillverkar längre utan ersatt med en ny 10-åring.
Jura Elixir 12yo Island Single Malt var det i det andra glaset och denna har myst i fat av ny Amerikansk ek i 12 år och sen slutlagrats några månader på ex Sherryfat för att därefter buteljeras i en styrka av 46%.
Den är väldigt mjuk och bomullsaktig i doften där russin är sötmabäraren.
Riktigt söt i smaken där vanilj märks mest och där en syrlig fräsch ton dyker upp mot slutet.
Den här whiskyn är framställd som en hyllning till det livsgivande vattnet på ön. Den tillverkas inte längre utan har ersatts med den 12-åring som kommer här efter.
Jura 12yo Island Single Malt har en styrka på 43%, har legat 12 år på ex Bourbonfat och sen slutlagrats på ex Sherryfat från regionen Jerez i Spanien som är berömt för just sin Sherry.
Den här 12-åringen har nu alltså ersatt Elixir men dom är definitivt inte lika varandra. Här har man tillsatt rökmalt vilket inte Jura direkt varit känt för och man har lyckats riktigt bra med det för det här är en mycket bra Whisky.
Nästa Whisky blev Jura Superstition Island Single Malt med en styrka på 43%.
Detta är en NAS-Whisky innehållande destillat från ett okänt antal fat från destilleriet, tanken är att den ska kombinera en lätt rökighet med en mild söt fruktighet och namnet har Whiskyn fått från den väldigt vidskepliga befolkningen på ön vars tro även påverkar Whiskyproduktionen. Enligt en gammal sägen så ska man absolut inte skära torv efter 1 maj varje år och detta får destilleriet helt enkelt finna sig i.
Whiskyn har en liten spretighet i doften med toner av kola och Apelsinskal och smaken är riktigt rund och fylligt mjuk med lätta knappt skönjbara rökiga toner och vanilj.
Väldigt trevlig Whisky men som kanske känns lite feg, det är lite dansbandsvarning på denna.
Den sista Whiskyn denna provning blev Jura Diurachs' Own 16yo Island Single Malt på 40%, lagrad på ex Bourbon och ex Sherryfat i 16 år.
Den här Whiskyn som destilleriet inte tillverkar längre är helt enkelt en hyllning till det lilla antalet invånare på ön som på Gaelliska kallas Diurachs'.
Den har dofter av solmogna frukter och honung, den är lätt fruktig i smaken med fräscha sommarblomster. Mjukt rund och fyllig är denna whisky som var en perfekt avslutning och som band ihop den här provningen på ett enastående sätt.
Jag är så här i efterhand glad att jag valde ut dessa whisky till denna tillställning för det var ett tag sen jag tog tag i Jura och det var verkligen ett kärt återseende, minsann.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Linköping WhiskyExpo 2023
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Destilleriet BOX heter ju inte BOX längre utan High Coast Distillery. Den whisky jag har här under det gamla namnet hittade jag ...
-
Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det inne...
-
Det amerikanska företaget ArKay som sysslar med alkoholfri dryck har ju släppt världens första alkoholfria whisky. Nu har jag ju informat...