Destilleriet Rampur som är beläget i dom norra delarna av Indien har destillerat sprit sen 1940-talet men det var först 2016 som deras single malt whisky kom hit till Europa och resten av världen och året efter så vann whiskyn dubbla guld i San Francisco World Spirits Competition och det är just denna whisky som jag just nu har i glaset.
Det är en NAS-variant med en muskelstyrka på 43% och grundlagringen har skett på ex Bourbonfat i då okänt antal år. Den är inte färgsatt och ej heller kylfiltrerad.
Den har en avgrundsdjup doft, kryddrik med sötma av honung med blomster och kokos.
Det finns en skarp sötma i smaken som direkt sätter sig på tungspetsen, persika och choklad, kryddor och med en liten torr ton och apelsinskal på slutet.
Lång eftersmak, något bitter och så kommer den där tonen av apelsinskal precis innan den försvinner.
Med några skvättar vatten så försvann kraften i whiskyn, den blev sötare och mildare i doften, något bitter i smaken men mild och snäll.
Trevlig men jag föredrar den utan vatten.