Translate

onsdag 28 november 2018

anCnoc 12yo Highland Single Malt Whisky




Destilleriet Knockdhu som startade sin verksamhet 1894 och som är beläget i dom östra delarna av Highlands är ett av dom destillerier som producerar en whisky med ett annat namn och den whiskyn jag hade i glaset denna dag var en AnCnoc 12yo Highland Single Malt som har en mycket trevlig blommig doft med knappt mogna frukter, lätt honung och en touch av citrus.

Smaken inleds med en torr gräsig känsla för att sen gå över till somrig citrus, vanilj, honung och en lätt pepprig avslutning.
Whiskyn har en muskelstyrka på 40% och är lagrad på ex Bourbon och spanska ex Sherryfat.



lördag 24 november 2018

Whiskyprovning på Waza den 23 november 2018




Vid 18-tiden denna sena eftermiddag eller tidiga kväll så samlades vi ett gäng på Waza för att ta oss igenom ett antal varianter av whisky.
Dom sorter som det sniffades, pratades om och smakades på blev i tur och ordning:
Teeling Irish Single Grain,
Johnnie Walker Explorers Club Collection The Spice Road Blended,
Glen Deveron The Royal Burgh Collection 16yo Highland Single Malt,
The Glenlivet Founder's Reserve 1824 Speyside Single Malt
Lagavulin 16yo Islay Single Malt och så avlutade vi med den något ovanliga Glen Badmore 4yo Stout Cask Swedish Single Malt.

Det blev ett par mycket trevliga timmar med mycket snack, intressant och god dryck och så lite mat och öl efter det som Hanna och hans personal pusslade ihop.



onsdag 21 november 2018

Balblair 1990 First Release Vintage, 19yo Highland Single Malt Whisky




Den här whiskyn från ett av dom absolut äldsta destillerierna i Skottland Balblairhar har legat och gosat i ex Bourbonfat i 19 år, den är inte färgad och heller inte kylfiltrerad och har en muskelstyrka på 46%.

Frisk doft med en liten syrlig ton som dock hamnar något i bakgrunden för den söta honungen, ljus sirap och sommarblomster.
Smaken är som en bomullsmjuk värmande kram med honung, apelsin, vanilj och ljus choklad med en lång och behaglig eftersmak.
Med några droppar vatten i så dök det upp toner av torrt gräs, läder och en intressant pepprig eftersmak.

Den här whiskyn är riktigt bra.



söndag 18 november 2018

Surfa på whiskyfat



Destilleriet Glenmorangie har i ett samarbete med det amerikanska företaget Grain Surfboards skapat handgjorda surfbrädor av gamla uttjänta whiskyfat som då innehållit destilleriets gamla klassiska 10-åring.

Dessa brädor kommer att kosta runt 55.000 riksdaler.



fredag 16 november 2018

Automatwhisky



Två killar i London kom på idén med att fylla automater med påsar innehållande 5cl whisky. Den första automaten står nu utanför Napoleon Hotel och då får man inhandla marker i hotellet för strax över 90 kronor styck som man sen stoppar i automaten för att få sin lilla påse som man sen kan ta med sig i fickan ut på stan.
Just nu så innehåller påsarna whisky från The Macallan, Royal Lochnagar och Aberfeldy så det är ju ingen dålig whisky som automaten innehåller även om det kanske känns lite underligt.


söndag 11 november 2018

Smögen Primör 3yo Svensk Singel Malt Whisky




Det här är den första whiskyn som Västkustdestilleriet Smögen Whisky presenterade för folket och det är en riktig liten tuffing minsann.
Den är inte kylfiltrerad eller färgad, den är buteljerad direkt från faten och har en muskelstyrka på hela 63,7%.

Whiskyn har legat på åtta st 110 liters nya fat av Europeisk Skogsek och ett traditionellt franskt Barriquefat som tidigare innehållit Bordeauxvin i 3 år och några dagar för att sen blandas ihop och buteljeras i ett antal av 2188 flaskor.


Man får vara lite försiktig när man sticker näsan över glaskanten och drar in dom första tonerna för här snackar vi ju ordentlig styrka men värmer man glaset en stund i handen innan så blir man förvånad för trots musklerna så är den lätt fruktig med en mild rök och tobakstouch.

Den har en värmande behaglig smak med citrus, torrt gräs, bra och fyllig rök och så med en lite bitter ton av apelsinskal och en lång varm och pepprig eftersmak.

Med tanke på åldern, en enastående whisky.



torsdag 8 november 2018

Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky




Det familjeägda destilleriet Maker's Mark i Kentucky började producera whisky 1889 men var sen stängt under många år bara för att åter börja använda destilleringsapparaterna 1953 och har ju nu kört på i 65 år.

Vid tillverkningen av denna Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon så har det använts 70% majs och den har en muskelstyrka på 45%.

Den har en enastående vacker färg och det är inte svårt att förlora sig i dess välkomnande utseende, det är som att få en varm bärnstensomfamning.
Man vaknar dock till när man drar in dom första tonerna i näsan för det finns en lite stickig parfymig touch där som nästan känns lite besvärande, den har dock djup och det finns en del ek där i bakgrunden.

Smaken är av karakteristisk Bourbon men kanske lite mildare och mjukare än söt och så finns där Arrakstoner och en torr gräsig känsla med lång eftersmak.

Istället för att använda mig av vatten så brukar jag testa amerikanare med is och så även denna gång så efter att ha smakat den oblandad så dippade jag ner en isbit och doften förändrades nästan på sekunden.
Den parfymiga tonen försvann och fram kom istället en mjuk vaniljton, bredare och djupare doft av ekträ och russin.

Smaken hade fortfarande en del Arrak men nu med lite Apelsinskal, vanilj och honung men med en kortare eftersmak än förut.

Trots att denna är amerikansk så stavas den ju whisky och inte whiskey och detta beror på att familjen Samuel's som fortfarande äger destilleriet vill hylla sina skotska rötter.





Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...