Translate

fredag 15 oktober 2021

Vem var först?

 

Skrev ju för ett tag sen om det Irländska helgonet Sankt Patrick och om hans inblandning i whiskytillverkningen på den gröna ön. Vad man idag vet så hade han ingenting med whisky att göra så trots att en del Irländare fortfarande hävdar att han var den som tog med sig kunskapen att framställa denna dryck till Irland det så stämmer det inte.

Vem var det då som var först att göra whisky?  

Vem finns det inga uppgifter om men däremot vilka. Det finns många historier och under åren så har både Irländare och Skottar hävdat att dom var först men enligt dom sparade dokument som finns så är Irland whiskyns ursprungsland.

Dom tidigaste skrifterna om whisky finns i "The Irish Annals of Clonmacnoise" från 1405 där det berättas om en klanhövding som under en julfest helt enkelt druckit ihjäl sig på just whisky.

För att hitta det tidigaste dokumentet från Skottland så måste vi ta oss till 1494 då det finns ett sparat kvitto på en beställning av den dåvarande Kung James IV till munken Jon Cor på klostret Lindores. Beställningen gällde måttet 8-balls of malt.

Munken Jon Cor har i Skottland under många år kallats för The Father of Whisky men nu har inhemska forskare faktiskt börjat tvivla och menar på att det antagligen inte var whisky som beställningen från kungen gällde utan ren sprit som behövdes för att tillverka krut till armén och om det är så då måste Skottarna flytta fram sitt whiskymakande några år till, in på 1500-talet och därmed också byta plats för tillverkningen vilket innebär att Jon Cor förlorar sin hedersamma titel och klosterruinen Lindores antagligen en hel del besök av turister framöver.

Vi får väl se, sista ordet är väl inte sagt om detta än.

Om nu Irland är whiskyns hemland så var det också här dom första officiella destillerierna dök upp. Old Bushmill's Distillery som är beläget i dagens Nordirland är världens äldsta licensierade destilleri, dom fick sitt tillstånd redan 1608. Dom hävdar givetvis att dom gjorde whisky då men det finns det inga bevis för, däremot så kan det irländska destilleriet Killbeggan visa dokument på att dom producerade whisky på 1750-talet och det gör dom till värdens äldsta officiella whiskydestilleri.

Sista ordet kanske inte är sagt om detta heller men vi håller oss till dessa uppgifter så änge i alla fall.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...