Translate

torsdag 21 januari 2021

Den första rojalistiska whiskyn i Skottland

Det här med att ha benämningen royal på sin whisky eller på sitt destilleri är en känslig detalj i Storbritannien och det krävs tillåtelse av den sittande monarken och en speciell anledning för detta.

1835 så blev destilleriet Brackla först när Kung William IV gav dom denna ärofulla titel och efter Royal Brackla så är det endast två destillerier till som blivit utvalda, Royal Lochnagar och Glenury Royal men eftersom Glenury inte finns längre så är dom nu bara två.

Destilleriet Royal Brackla är ett av dom äldsta i Skottland och började producera whisky redan 1812. Deras maltwhisky var en av dom som fanns med i den första blended whiskyn som Andrew Usher pusslade ihop och det sägs också att Brackla's whisky under den senare delen av 1800-talet var Drottning Victorias favorit.

Så gott som allting dom producerat under åren har gått till blended industrin men dom har haft en 10-åring ute på marknaden ett tag och nu finns även en 12,16 och en 21-åring.

Jag har nu deras Royal Brackla Cawdor Estate 12yo Highland Single Malt i glaset, en mycket trevlig whisky som bär på en mörk doft av russin, plommon, chokladpraliner och apelsinskal och smaker med honungssötma, blommor, dajm, apelsinskal och en lite torr relativt kort avslutning.

Den har legat och mognat i First Fill Oloroso Sherry-fat och har en styrka på 40%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...