Translate

onsdag 10 februari 2021

Ballantine's

Ballantine's, en av dom mest klassiska skotska whiskies såg dagens ljus 1865 då George Ballantine i Glasgow började blanda sin egen whisky.

George pensionerade sig 1881 och lät då sonen George Jr ta över företaget som växte enormt under dom närmaste åren. 1919 så sålde George Jr företaget till Barclay & McKinley som behöll namnet och fortsatte med att utveckla blended whiskyn som nu började få rykte om sig internationellt.

1937 så fick Ballantine's den ärofyllda utmärkelsen Grant of Heraldic Arms som då gjorde att whiskyn hamnade bland Skottlands noblesse.

För att försäkra sig om kvalitet i sina blandningar så köpte Ballantine's destillerierna Glenburgie och Miltonduff och sen dessutom Europas största grain-destilleri Dumbarton. På 60-talet så hade whiskyn blivit mäkta populär och på 80-talet så var Ballantines det tredje största whiskymärket i världen.

1988 så köptes Ballantine's av dryckesföretaget Allied Domecq.

År 2002 så stängdes Graindestilleriet Dumbarton så då började istället Ballantine's hämta sin Grain whisky från Strathclyde Distillery.

2005 så köpte det franska storföretaget Pernod Ricard Ballantine's och dom är huvudägare än idag.

I företagets portfölj så finns Finest Blended, 12yo Blended, 12yo Blended Malt, 17yo Blended, 21yo Blended, 30yo Blended och 40yo Blended.

Ballantine's är en whisky som har varit med mig redan från början på 1980-talet och jag ser fortfarande till att jag alltid har en variant hemma i hyllan. 

Den jag har i glaset nu är Ballantine's 12yo Blended som är en riktigt bra blandwhisky. Fantastisk djupt fruktig doft och en perfekt mix av frukt, nötter, rågbröd och mörk sirap i smaken.

min flaska står i något så ovanligt som en svart förpackning av läder, har en styrka på 40% men finns tyvärr inte på Bolaget för tillfället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...