Translate

fredag 4 september 2020

Skottlands whiskyregioner - Del 1: Highland

 

Jag tänkte ta upp det här med dom fem eller ibland sex whiskyregionerna i Skottland. Det vanliga är att regionerna delas in i Highland, Lowland, Speyside, Campbeltown och Islay men ibland så plockar man ut resten av öarna som i ovanstående uppdelning ingår i Highland som då får benämningen Islands och som då räknas som en sjätte region.

Jag inleder med Highland som är den till ytan största regionen och sträcker sig ut till kusten både i öst, väst och norr. En Highlandwhisky har inte något speciellt kännetecken i doft eller smak, här kan man hitta alla varianter av whisky.

Om man ska förenkla historien lite så drogs gränsen mellan Highland och Lowland med anledning av Englands krig mot Frankrike på 1700-talet (Krig är ju allt som oftast en bidragande faktor till hur gränser dras). Krig kostar massor med pengar och Engelsmännen började helt enkelt beskatta korn, malt och destilleringskapacitet. Den delen av Skottland som låg närmast England fick betala högre skatt, den delen var ju lättast att hålla koll på för dom engelska skatteindrivarna och så fick dom vilda Högländarna betala lite mindre och här drogs då en exakt geografisk linje som skulle skilja Highland från Lowland. Dom alltmer ökade skatterna gjorde att lönndestilleringen i det svårtillgängliga Highland ökade explosionsartat och det gjorde att det mer eller mindre utbröt ett krig mellan engelska skatteindrivare och skotska Högländare där det faktiskt under ett antal år var en sport i Skottland att knäppa en engelsk skattmas. Dom hade till och med ett poängsystem där en skatteindrivare till häst då gav högst poäng.

Eftersom Högländarna sålde sin whisky till dom större städerna i Skottland så blomstrade lönndestilleringen och whiskyn klassades också väldigt högt och det gjorde den ju fortsättningsvis också efter att destillerierna krupit till korset och skaffat licens att producera sin whisky och slutit fred med dom stackars sargade skattmasarna.

Några kända Highland whisky är Glenmorangie, Aberfeldy, Oban, Old Pulteney, Dalmore och Glengoyne.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...