Translate

måndag 24 augusti 2020

Whiskyprovning på Eklunds Bakficka i Motala den 22 augusti 2020

 

I lördags så hade jag då Coronasäsongens första whiskyprovning och det var ju verkligen inte en dag för tidigt eftersom det var 5 månader sen sist. Nu är vi i alla fall igång igen så nu väntar en lite roligare höst än den vår och sommar vi haft när det kommer till att träffas, prata och dricka whisky.

Vi träffades på eftermiddagen på Eklunds Bakficka i Motala och temat för denna provning var whisky från länder som dom flesta kanske inte förknippar med just den drycken.

Innan vi på allvar tog tag i dom fem whisky vi hade i glasen så hade vi förutom ost och choklad även den gamla klassiska belgiska ölen Oud Zottegems Bier som en liten extra krydda vid sidan om.

Inledde med Bain’s Cape Mountain Single Grain från det Sydafrikanska James Sedgwick Distillery. Denna ca 5 år unga whisky blev 2018 vald till världens bästa i grain genren. En enastående whisky med frukter och sommarblomster och en avslutning med vanilj och skumbanan som faktiskt drar lite åt Bourbonhållet.

Den andra i ordningen var den Indiska Rampur Vintage Select Casks Indian Single Malt från det vid foten av Himalaya belägna Radico Khaitan Distillery. Detta är den första single malten från detta destilleri. En whisky som både till doft och smak är bra mycket mörkare än den första med övermogen frukt och höstliga örter.

Vi fortsatte sen med Teerenpeli Portti Port Wine Cask Finish Single Malt från Teerenpeli Distillery & Brewery i Lahtis / Finland. Trots en avslutning i Portugisiska portvinsfat så bjuder denna på bär från våra nordiska skogar med toner av trä och kryddor.

Nederländerna var nästa stopp och whiskyn Millstone Dutch Single Malt från Zuidam Distillers. Sherryfatslagrad söt, mjuk och smakrik.

Vi avslutade i Frankrike med Rozelieures Fumé Collection Single Malt från Rozelieures Distillery som är lagrad i fat från dom två berömda spanska Sherry husen Oloroso och Pedro Ximenez. En fantastisk whisky, fruktig och bomullsmjuk med en rökig ton på behagliga 20 ppm.

Efter en hel del diskussioner, smuttar och många näsor i glasen så var alla överens om att Rampur och Millstone var dom två som skulle få lämna tävlingen. Inte för att dom på något sätt var dåliga men för att dom helt enkelt inte i doft och smak nådde upp till dom tre övriga där det var Bain´s och Rozelieures som fick dela på det högsta betyget med Teerenpeli strax där bakom.

Med god hjälp av Peter Eklund vars lokal evenemanget ägde rum i och alla trevliga och glada deltagare så blev detta en mycket lyckad eftermiddag som nu får bli starten till en bra whiskyhöst. Jag kommer att återvända i Oktober till Motala för en provning med whisky från Den Gröna Ön. Datum för detta evenemang kommer att meddelas i Facebook gruppen Whisky och Whiskey.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...