Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
Translate
torsdag 25 november 2021
Jack Daniel's Select Singel Barrel Tennessee Whiskey
onsdag 24 november 2021
McCarthy's Oregon Single Malt Whiskey
Stephen McCarthy är hemmahörande i Portland, Oregon (USA) där han äger och driver destilleriet Clear Creek. Han har alltid älskat rökig whisky från Islay och beslutade sig för några år sedan för att göra någonting ovanligt för en amerikansk whiskyproducent.
Han importerade torv mältat korn från Skottland som han sen destillerade sin sprit på, lagringen har sedan skett i ex-Sherryfat av Oregon-ek i 3 år och sen så har whiskeyn buteljerats med en styrka på 42,5%.
Så fort näsan kommer i närheten av glaset så känner man att detta minsann inte är en vanlig amerikanare. Här får man direkt associationer till Skottlands västliga delar med vindpinade öar och landskap, salt hav och torv.
Fantastisk len rökighet och väldigt komplett i både doft och smak för att vara så ung. En helt igenom strålande smakupplevelse.
onsdag 17 november 2021
Stauning Danish Rye Whisky
Även om det här är en ny whisky så har det danska destilleriet Stauning verkligen återvänt till whiskyns barndom och hur man gjorde då. Spannmålen har golvmältats för hand och destilleringen sker i 24 små kopparpannor där det under varje panna brinner en öppen eld och det här är verkligen ingen vanlig procedur idag.
Innehållet är 51% råg, 49% korn och har odlats av bönder i regionen, whiskyn har en ålder på 3-4 år och en styrka på 48%. Lagringen har skett på nya amerikanska fat av Vitek.
Gräs och blomster är den första doftkänsla jag får, någon vanilj, vitt bröd och körsbär.
Fruktigt söt i smaken med citrustoppar och chokladfudge. Ek, nyslaget gräs, vanilj och läder.
Med vatten så minskade doftdetaljerna märkbart men whiskyn blev bredare och fyllde näsan mycket bra med små fruktigt söta toner.
Tråkigare i smaken med vatten, nyansförluster och något torrare och även en pepprig avslutning.
En riktigt bra whisky som är förvånansvärt smakrik och spännande trots sin ungdom.
söndag 14 november 2021
Whiskyprovning i Motala den 12 november 2021
tisdag 2 november 2021
Whisky och Choklad
Ljust bröd, ost och choklad är ju väldigt trevliga detaljer att ha tillsammans med sin whisky och om vi ska koncentrera oss på just choklad så är ju det en godsak som passar till nästan all dryck som innehåller en hel del alkohol.
All choklad passar givetvis inte till all whisky, där får man ju testa sig fram men chokladen har ju en krämighet och en mjuk fyllighet som omfamnar alkoholen och ger den en extra njutningsfull bomullsliknande kick.
Personligen så är jag förtjust i mild choklad när jag har en rökig whisky som Ardbeg eller Lagavulin och en lite mer smaksatt choklad när jag har en mildare variant som typ Auchentoshan eller en blended.
Vi svenskar är ju väldigt förtjusta i whisky och intresset för denna dryck har ökat enormt dom senaste tio åren och det är kvinnor och norrlänningar som står för den mesta ökningen. Single Malt är fortfarande populärast bland whiskyintresserade men Blended-whisky och Amerikansk whisky ökar snabbt vilket är kul eftersom det visar att smak och doft börjar att bli viktigare än den gamla stabbiga tron på att toppkvalitet är lika med Single Malt.
Med tanke på att vi bara är 10 miljoner invånare i det här landet så ligger vi hyfsat bra till på den globala listan över whiskydrickare men vi är inte i närheten av det land där det dricks mest whisky, vilket är Frankrike. Många höjer nog på ögonbrynen nu men faktum är att fransmännen är överlägsna när det kommer till whisky och i det landet så dricks det faktiskt mer Whisky än både Champagne och Konjak.
Även om vi nu i Sverige inte är bäst på att dricka Whisky så är vi bäst i världen på att äta godis och det är ju just det jag tänkte ta upp här innan jag for iväg åt lite andra håll.
Finns det annat godis än choklad som passar bra till whisky?
Tyvärr så är jag själv ingen älskare av sötsaker (förutom choklad) utan mera åt det salta hållet (Bittra skulle nog en del säga kanske) och det jag provat och det som jag tyckt passat bra är godis men givetvis med visst chokladinnehåll. Jag har letat runt bland mängder av artiklar världen över som handlat om just godis som tillbehör till whisky men det är uteslutande choklad som dyker upp så det här med andra sötsaker får vi nog själva testa oss fram helt enkelt. Man får väl ta en tur till Godisjätten här runt hörnet och köpa en av varje och sen prova sig fram.
Man behöver faktiskt inte heller köpa 80%ig choklad för dyra pengar, det finns billig choklad som fungerar lika bra. Det finns en krämig variant av Snickers med mer jordnötssmör och denna kan jag verkligen rekommendera som ett tillbehör till en Bourbon.
måndag 1 november 2021
Tips för den whiskyintresserade
Jag vill tipsa alla nya som gamla whiskyentusiaster ute i landet om sidan https://www.whisky.nu/ som är en mycket intressant och välgjord sida där man kan få veta mer om denna fantastiska dryck och få en massa tips och råd om det mesta runtomkring whisky.
söndag 31 oktober 2021
John Lee Kentucky Straight Bourbon Whiskey
John Lee Kentucky Straight Bourbon är en whisky som är skapad för den franska marknaden men som hittat hit till Sverige med hjälp av Bolaget och i form av en halvflaska som lätt kanske försvinner lite på hyllorna band alla större buteljer.
Den är producerad i Kentucky efter alla gängse regler men exakt på vilket destilleri det sker är lite höljt i dunkel. Whiskyn har fått en del kritik av vissa så kallade whiskyexperter som kallat den för skräp och också ifrågasatt Bolaget varför dom ens bemödat sig med att köpa in denna.
Skit i dom säger jag!
Personligen så tycker jag inte denna är en av topparna när det handlar om Bourbon, den sticker inte ut direkt åt något håll och är inte heller så där spännande som får mig intresserad men det är en trevlig sälskapswhisky som passar alldeles utmärkt en sommarkväll när något gott ligger på grillen och fräser eller om man står i köket och lagar mat med goda vänner och dessutom så kan en sån här whisky vara ett bra första steg att ta om man ska ge sig in i Bourbonvärlden.
Det är också inte mycket pengar det handlar om och därför så kan man mycket väl testa denna tycker jag.
Linköping WhiskyExpo 2023
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...
-
Destilleriet BOX heter ju inte BOX längre utan High Coast Distillery. Den whisky jag har här under det gamla namnet hittade jag ...
-
Jag har ända sedan jag lärde mig att läsa älskat den belgiska serietecknaren Hergé's seriealbum om Tintin och hans äventyr och det inne...
-
Det amerikanska företaget ArKay som sysslar med alkoholfri dryck har ju släppt världens första alkoholfria whisky. Nu har jag ju informat...