Translate

måndag 5 december 2022

Adventskalendern lucka nr 5

 

Jag tyckte ju att whiskyn bakom lucka 4 var riktigt tuff men nu när jag öppnade lucka 5 och smakade av den så var det nästan som att få en rak höger.

Adelphi Selection Craigellachie 14yo Natural Strength Single Cask Malt Whisky har en styrka av 60,9% är buteljerad speciellt för FC Whisky i Danmark i ett antal av endast 284 flaskor.


Dofterna letade sig fram väldigt långsamt här men sen när dom sakta men säkert dök upp så kände man en distinkt ton av apelsinkrokant som följdes av marsipan och några få körsbär.
Om dofterna kom långsamt som kom smaken som en rak höger rätt i nyllet. Maltig i början för att sen tas över av en chilipepprad sherry som tar över allt. Dom få smaklökar som inte stöp direkt kunde skönja en liten syrlig ton och äppelskal.
Med några droppar vatten så växte denna verkligen och slutbetyget är helt klart 88p.




söndag 4 december 2022

Adventskalendern Lucka nr 4

 

I lucka nr 4 så fanns det en riktig tuffing: The Glendronach Cask Strength Batch 10 Highland Single Malt Whisky på hela 58,6%. Den här whiskyn har legat och gosat i en kombination av Oloros och Pedro Ximénez Sherryfat i okänt antal år.

Det finns en hel del ek i doften med lite marsipan och rostade nötter och den är väldigt skarp direkt i smaken. Rå och oborstad är en känsla man har genom hela smakupplevelsen men med tanke på styrkan så är den ändå inte obehaglig utan balanserad i all hårdhet.

Säkert en riktigt bra whisky att sitta utomhus vid en lägereld och njuta av.






Adventskalendern Lucka nr 3

 

Mortlach 16yo Distiller's Dram Speyside Single Malt Whisky hittade jag i lucka nr 3. En whisky som legat på ex Sherryfat och som bar på en hel del somriga toner i doften av gröna äpplen, päron och eterneller och som hade en känsla av torrt gräs i början av smaken som sen blev till en härlig nybakad sockerkaka. En mycket trevlig whisky med en styrka på 43,4%  som ändå kändes lite feg, den stack inte ut åt något håll direkt utan höll sig snällt innanför ramarna.

Mortlach är ju ett av dom där destillerierna som inte släpper ifrån sig så mycket egen whisky. Johnnie Walker har ägt destilleriet sen 1923 och det mesta som produceras där går till Johnnie's blended whiskys.






lördag 3 december 2022

Adventskalendern Lucka nr 2

 

I lucka nr 2 så fanns det en Dingle Batch No 5 Irish Single Malt Whiskey. Den här irländaren har legat och gosat i ex Bourbon, ex Pedro Ximénez Sherry och ex Madeira Vinfat och har en styrka på 46,5%.


Den 18 december 2012 i ett litet skjul i staden Dingle så fyllde Oliver Hughes, Liam LaHart och Peter Mosley dom första faten av sprit och tre år och en dag senare så var deras första whiskey född och även destilleriet som fick namn efter staden. Dom tre grundarna säger att deras mål aldrig varit att producera några enorma mängder utan vill sköta destilleriet som ett litet oberoende hantverksdestilleri.

Hur är whiskeyn då?
Doften påminner om när man öppnar en lada som varit stängd under hela vintersäsongen där man då får en ton av mörkt fuktigt trä och gammalt hö, torkad frukt och så en del nötighet på det.

Söt till en början som följs av en spännande kryddighet med likörfylld choklad, ek och en najs lång avslutning där den där inledande kryddblandningen kommer tillbaka.

Riktigt spännande och lite annorlunda whiskey som för tillfället inte finns hos Bolaget men kan hittas utomlands för det nätta priset 440 skr.




torsdag 1 december 2022

Adventskalendern Lucka Nr 1

 

Idag den 1 december så var det då dags att öppna lucka nr 1 i adventskalendern från World Whisky.

Först ut bland dom 24 flaskorna var Tamdhu 15yo Sherrycask Speyside Single Malt Whisky.

Doften var väldigt mycket ek med en hel del övermogen frukt och apelsinskal på slutet. Härlig frukt i smaken som följs av en pepprighet och så en ganska torr avslutning. 

En mycket trevlig whisky som legat och gosat i Oloroso Sherryfat och med en styrka på 46%.

Denna finns just nu på Bolaget på Artnr: 84144 och kostar 1.422 skr.






tisdag 22 november 2022

Whiskyhonung

 

Ofta när man får tag i livsmedel smaksatt med whisky såsom ost eller inlagd sill så är det svårt att hitta dom där karakteristiska whiskytonerna men i lördags när vi var på Kornettgårdens Julmarknad någon mil väster om Vreta Kloster (Östergötland) så hittade jag en honung smaksatt med whisky där man faktiskt direkt i doften kände dom där tonerna av malt och ekfat. Den här honungen var inte bara bra till te utan även enastående till ost.





lördag 19 november 2022

Tullamore x 2

 

År 1829 så grundade Michael Molloy destilleriet Tullamore på Irland. När Molloy dog så tog hans brorson över destilleriet och han i sin tur anställde en man vid namn Daniel E. Williams som General Manager. Under Williams ledning så växte destilleriet ordentligt, det överlevde kriserna vid landets självständighet, handelskrig och alkoholförbudet i USA men 1954 så gick det inte längre utan destilleriet slog igen sina portar och varumärket såldes till den stora koncernen Irish Distiller's som hade ett destilleri i Middleton där dom började om med produktionen av Tullamore.

2010 så såldes varumärket igen men nu till det skotska familjeägda William Grant & Son's (Glenfiddich, Balvenie, Grant m.m.) och dom tyckte att det varumärket skulle behandlas med respekt, byggde ett nytt destilleri i staden Tullamore (Tulach Mhór) lade till D.E.W. på slutet i namnet för att hedra den tidigare destillerichefen Daniel E. Williams.

Den här fredagseftermiddagen så hade jag och Eklund två olika whisky från ovan nämnda destilleri i glasen:

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish Irish Blended Whiskey och Tullamore D.E.W. Cider Cask Finished Irish Blended Whiskey.




Den första whiskyn är en blended NAS whisky som lagrats på ekfat som tidigare innehållit Demerara Rom från Västindien. Den är riktigt mustig i smaken, den fyller alla hörn och kanter i munhålan med söta toner, lite banan och vanilj. Den drar faktiskt lite åt Bourbon hållet.

Den andra whiskyn från Tullamore är en blandning av whisky som först legat och gosat i ex Bourbon och ex Sherryfat för att sen få en slutlagring i ex Bourbonfat som dessutom innehållit äppelcider.
Denna whisky var fruktigare än den första men lättare i alla detaljer. Det fanns en klar syrlig ton där man kunde hitta lite toner av skal från gröna äpplen. Jag tyckte dock att smakerna var lite för fega, hade önskat att dom vågat ta lite mer plats och det gjorde att den första whiskyn kändes mer spännande och mer smakrik.


 

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...