Translate

onsdag 8 juni 2022

Redbreast 12yo Single Pot Still Irish Whiskey

 

Ett av dom mest uppmärksammade whiskey's från Irland dom senaste åren är Redbreast från Midleton Distillery i Cork. Namnet har whiskeyn fått från den lilla fågeln Robin Redbreast eller som den heter här hemma i Sverige, Rödhaken.

Den varianten jag nu har i glaset är lagrad på ex Bourbon och ex Oloroso Sherryfat i 12 år och har en styrka på 40%.




Nötiga inslag i doften med kryddor och fruktsötma, ek och viss olja.

Mjuk och mild i smaken. Smörig med lite citronskal, torkad frukt och en lite pepprig känsla på slutet.

Riktigt bra irländare som man just nu i skrivandets stund kan hitta på Bolaget för 634 skr på Artnr: 85555.





tisdag 31 maj 2022

Jim Beam 4yo Kentucky Straight Rye Whiskey

 

Jim Beam som är ett av USA's äldsta nu levande företag var ju med redan på den tiden då rye whiskeyn var den ledande varianten i landet och nu dom senaste åren när whisky på råg verkligen fått ett uppsving och en nytändning så har Jim Beam två stycken varianter på marknaden.

Den jag nu har i glaset är Jim Beam 4yo Kentucky Straight Rye eller Yellow Label som den också kallas. Den har en styrka på 40% och har dom senaste åren varit den bäst säljande råg whiskyn i USA och dessutom för några år sedan utnämnts till världens bästa råg whisky under 10 år.


Man hittar en hel del kryddor i doften, mjuka och behagliga med en lätt sötma av rörsocker och honung.
Den är mjuk och rund i smaken vilket är lite ovanligt för en rye whiskey som brukar vara lite råare och tuffare. Rågbröd, apelsinskal och saftig citronkaka målar munhålan på ett enastående sätt.

Det här är en riktigt bra rye whiskey.


 

tisdag 10 maj 2022

Small Batch eller Limited Edition

 

Ett tag så var det som whiskyproducenter ett kvalitetsbevis på att vara så stora och kända som möjligt i whiskyvärlden men ju mer intresserade och nördiga folk har blivit så har dom vänt sig mer och mer ifrån dom storskaliga tillverkarna för att istället leta upp mindre destillerier. Det ska ju helst handla om gårdsdestillerier som på ett gammalt hantverksmässigt sätt framställer sin whisky, det är ett plus om dom gör allt för hand som förr, apparaterna ska helst vara antika och whiskyn ska göras i så små kvantiteter som möjligt.

När alla dessa ovanstående detaljer finns med så har ju vi fått för oss att då är också whiskyn jädrigt bra för det var ju bättre förr, det vet ju alla..Eller?

När det kommer till amerikansk whisky så ser man ofta ordet Small Batch på etiketten och på whisky från andra delar av världen så kan det bland annat stå Limited Edition. Om vi ska prata svenska så ska dessa beteckningar visa på en whisky som är buteljerad i ett väldigt litet antal flaskor. Såna här beteckningar säljer givetvis för då får ju vi som köpare känslan av att ha en whisky som kanske inte finns i så många exemplar.

Vad ska då känneteckna en Small Batch eller en Limited Edition, finns det några regler som säger vilka kvantiteter det handlar om?

Svar: Nej. 

Till skillnad från mycket annat när det kommer till whisky så finns det inga som helst regler för hur mycket eller lite det ska handla om för att få använda sig av dessa beteckningar på sina flaskor. Det är egentligen helt upp till producenten själv.

Jag läste en artikel i Breaking Bourbon där journalisten ifråga ställt frågan om vad som kännetecknar en Small Batch och svaren skiljde sig ganska markant åt. Några av dom små destillerierna som J. Henry & Sons och Far North Spirits ansåg att 10-18 fat är att kalla Small Batch medan dom stora aktörerna hade en hel annan syn på detta. Heaven Hill tyckte att en Small Batch var upp till 200 fat, Four Roses 250 fat och Jim Beam har släppt en Small Batch i ett antal av 364 fat.

Vi som konsumenter ska nog titta på etiketterna med lite mer kritiska ögon för det skruvas och tänjs på informationen för att det ska låta så bra som möjligt och Small Batch eller Limited Edition behöver verkligen inte betyda att det handlar om en liten kvantitet flaskor eller att det är en bättre whisky.





måndag 9 maj 2022

1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon Whiskey

 

Om man vill få en whiskyköpares uppmärksamhet så är ett gammalt årtal i stor stil på flaskan en bra plan. Nu behöver ju inte årtalet betyda att whiskyn är så gammal, det finns det otaliga exempel på och ett av dom är den whisky jag för kvällen har i glaset.

1792 Small Batch Kentucky Straight Bourbon från Barton 1792 Distillery som ägs av Sazerac Co är inte en whisky från 1792 och destilleriet som startade 1879 är alltså inte heller så gammalt men däremot så hände en annan sak det året som ju har haft betydelse för amerikaner och whisky, Kentucky blev den 15e delstaten och har sedan dess varit navet i landets whiskytillverkning även om spridningen ut bland andra stater dom senaste åren ökat ordentligt.

Men som sagt. Ett gammalt årtal på flaskan säljer även om tillverkaren aldrig själv skulle erkänna att just detta var anledningen. Om vi då helt enkelt köper att det handlar om en hyllning till delstaten Kentucky så kan vi ju då istället koncentrera oss på själva innehållet i buteljen.

Den här whiskyn kallas för en High Rye Bourbon vilket betyder att den innehåller en hög andel råg. Sazerac är väldigt hemlighetsfulla när det kommer till detaljerad information om drickat men mellan 15-25% råg verkar det handla om och åldern ska ligga mellan 6-8 år men även där så verkar det som om man får använda sig av sofistikerade tortyrmetoder för att få fram exakta uppgifter.

Styrkan på den är i alla fall 46,8% och det ska man kunna vara säker på för dom siffrorna kan man läsa på flaskan.


Kryddiga toner i doften med vanilj och ek, russinbröd och någon lite rökig känsla. Smaken bjuder på karakteristiska rågtoner blandat med Bourbonsötma som ger en behaglig känsla i munnen, mörk kola och grillad majs.

Det är ett antal spännande smaker och dofter i denna och den kan kanske därför kännas lite spretig men faktum är att med en enda lite isbit i glaset så är det som om en ordningsman kom in i ett rörigt klassrum och helt enkelt flyttade om lite och fick ordning på allt stim och stoj.





söndag 8 maj 2022

Jim Beam Devil's Cut 90 Proof Kentucky Straight Bourbon Whiskey

 


Änglarnas Andel eller Angel's Share har ju länge varit ett välkänt begrepp myntat i Skottland och som handlar om den whiskyn som dunstar och försvinner upp i himlen eller helt enkelt blir kvar inuti ekträet under lagring.

Jim Beam lyckades för några år sedan med hjälp av en procedur som dom håller hemligt få ut den whiskyn som fastnat i träet för att sen blanda den med en Jim Beam Extra Aged Bourbon och resultatet kallar dom då Devil's Cut.

Det är en enastående Bourbon med en styrka på 45%. En bra fyllig sötma i början med en gräsig ton, vanilj och bränd kola, apelsinskal och så med en lätt kryddblandning på slutet.

Vill man införskaffa denna nu så får man leta på nätet. Jag kan personligen rekommendera Whisky.dk.


 

tisdag 26 april 2022

Kamet Single Malt Whisky

 

En av dom whisky jag presenterade på provningen i lördags var den indiska Kamet Single Malt och då hade jag faktiskt inte ens själv smakat den. Det visar ju bara hur bra man är på att snacka en massa om något som man inte har nån koll på egentligen.

Nu har jag i alla fall just denna whisky i glaset.




Surrinder Kumar som är en av dom mest legendariska whiskymakarna i Indien har tillsammans med Nancy Fraley från American Distilling Institute tagit fram denna whisky där spriten destillerats på Picadilly Distillery i regionen Haryana. Destilleringen har skett på sexradigt Korn från Himalaya (Det är ju bland annat den äldst kända varianten av Korn här i Sverige där den använts sen Stenåldern) sen så har lagringen skett i ex Bourbon och ex Sherryfat för att sen få en slutlagring i ex Franska rödvinsfat.
Whiskyn har fått sitt namn efter berget Mount Kamet som är det tredje högsta i landet och har en muskelstyrka på 46%.

På den gröna etiketten kan man också se en papegoja som är en betydelsefull fågel i byarna i området runtomkring destilleriet. Det sägs att papegojan kommer med spådomar och tecken om vad som komma skall.

Whiskyn har ett fantastiskt djup i doften med lite portvin, råsocker, ek, russin och chokladpraliner.

Något torr i smaken med tobaksblad som följs av lösgodis i form av sega råttor och ferraribilar och så en avslutning av russin. Med någon droppe vatten så blev den mildare och mjukare men enbart på ett positivt sätt. Mera godis helt enkelt.

En av dom bättre jag testat på länge och vill man inhandla denna så finns den på Bolaget på artikel nr 53905 och kostar 599 skr och med det priset så tycker jag personligen att den är en av dom mest prisvärda maltwhisky just nu.






söndag 24 april 2022

Whiskyprovning i Vällingby, Stockholm den 23 april 2022

 

Jag vill här passa på att tacka alla engagerade och intresserade från SPF Vällingby som deltog i den whiskyprovning jag höll i dom västra utkanterna av Stockholm igår. Vi gick igenom sex stycken varianter från olika delar av världen som egentligen inte hade mer gemensamt med varandra än att dom enligt alla gängse regler får kallas whisky.


Först ut blev Black Velvet Reserve 8yo Blended (Kanada) sen så fortsatte vi med Kamet Single Malt (Indien), Akashi Single Malt (Japan), Stauning Rye (Danmark), Rozelieures Fumé Collection Single Malt (Frankrike) för att till sist smaka på den annorlunda Abasolo Corn Whisky från Mexiko.

Det var svårt att få fram någon speciell whisky som kanske höjde sig lite över mängden, efter frågan om vilken som var bäst så visade det sig att alla destillat hade någonting som tilltalade deltagarnas näsor och smaklökar.
En väldigt jämn provning med andra ord.


 

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...