Det finns ju flera olika varianter om man vill bedöma whisky efter poäng men ett vedertaget internationellt sätt är att använda sig av en skala på 1-100.
Nedan här så har jag min bedömningsmall som jag tycker är ganska lätt att följa:
0-59: Riktigt usel whisky som inte ens borde få kallas för det. Denna skulle jag inte bjuda min värsta ovän på eller så skulle jag göra just det.
60-69: Dålig whisky. Knappt drickbar ens om den är utblandad med diverse groggvirke.
70-72: Ingen bra whisky där man undrar över om producenten verkligen kan känna stolthet för sin produkt.
73-76: Whisky som inte är speciellt bra men som i värsta fall kan användas som värmekälla utomhus en råkall höstkväll då man tar vad som helst som värmekälla.
77-79: Varken eller. En intetsägande whisky.
80-82: Inte så pjåkig. Beroende på tillfälle, omgivning och sällskap så kan denna fungera helt okey.
83-86: Här händer det något i både doft och smak. Det finns detaljer att upptäcka här som kan vara riktigt njutningsfulla.
87-89: En bra whisky som ger mycket av både doft och smak.
90-92: Fantastisk whisky vars doft och smak verkligen höjer sig över mängden.
93-97: Enastående whisky som man nästan inte vill dricka för att den inte ska ta slut.
98-100: Bomber och Granater som en känd seriefigur skulle uttrycka sig. Det här är så nära Nirvana i doft och smak man kan komma och har man en sådan whisky i sitt glas så är det bara att tacka högre makter eller den som har bjudit på den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar