Translate

fredag 8 januari 2021

Om Italienarna själva får välja

Ett av dom länder i Europa som man inte förknippar med whisky är Italien, ändå så finns det faktiskt ett antal från det stövelformade landet.

Puni Distillery gör bland annat whisky destillerad på korn, råg och vete och som sen får mogna i fat av ek från Sicilien men mig veterligen så är Puni det enda destilleriet i Italien som producerar egen maltwhisky, sen så finns det ett antal buteljeringsföretag som köper upp skotsk maltwhisky för att sen göra egen blended.

Jag har ingen Italienare hemma i hyllan men däremot en whisky från Glen Grant Distillery som ju har starka band till just Italien.

Glen Grant har hållit på med whisky i Speyside-regionen sen bröderna John & James Grant startade destilleriet 1840 och år 1961 så var den Italienska affärsmannen Armando Giovinetti på besök i Speyside-regionen och på ovan nämnda destilleri. Han blev så förtjust i den whisky han fick prova så när han återvände till sitt hemland så inledde han ett nära samarbete med destilleriet och började att importera deras whisky till Italien. Det tog inte lång tid förrän Italienarna tog denna malt till sina hjärtan och Glen Grant blev den mest sålda whiskyn i landet och det är den faktiskt fortfarande.

Glen Grant 12yo Speyside Single Malt skulle vissa kanske kalla för feg eller intetsägande men jag skulle nog hellre vilja säga elegant. Den ingår i ungefär samma genre som Glenmorangie. Den är väldigt välkomnande och lätt att ta till sig, den bjuder på en famn av frukt, blommor och honungssötma i en behaglig och snäll blandning utan att sticka ut och kännas farlig på något sätt.

Näe, jag tycker att denna 12-åring med en styrka på 43% är en mycket bra whisky.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...