Från Highlandregionen så känns det vettigt att ta sig ner
till Lowland (a’ Ghalldachd heter det området på Gaelliska som betyder Place
of The Foreigners) för att historiskt sett så har ju dessa två områden
mycket gemensamt.
Jag berättade ju tidigare att engelsmännen på 1700-talet
beskattade whiskyproduktionen hårt i Skottland och där en whiskygräns drogs
mellan Firth of Clyde i väster till Firth of Tay i öster.
Högländarna klarade sig bra på grund av lönndestilleringen
som var en enorm business men hur gick det då för Lågländarna som ju hade engelsmännen
bara runt hörnet? Njae, det gick inget vidare för en hel del destillerier fick
helt enkelt lägga ner och dom som var kvar klarade sig genom att massproducera
dålig sprit som såldes till England för att där bli till gin som var en dryck
som då var mycket populärare i England än whisky.
Grain whisky har länge varit förknippat med Lowland och
att det gjorts och görs mycket sån sprit där beror väl på det flacka landskapet
med stora åkerområden där det lämpar sig bra att odla allehanda grödor och så
givetvis det faktum att dom alltid sålt mycket grain sprit till just England. Malt
whisky från Lowlands är generellt en mjukare och mildare whisky än från övriga
delar i Skottland, lätt fruktig med mycket sommarblomster.
Det mest kända destilleriet i Lowland är Auchentoshan som
började göra något så ovanligt i Skottland som trippeldestillerad maltwhisky
redan 1823 och som ännu idag gör enastående mild och mjuk single malt som i
Skottland går under namnet The Breakfast Whisky.
När vi ändå befinner oss därnere i Låglandet så har jag
plockat fram en whisky från ett annat av destillerierna där, Glenkinchie som
har gjort whisky i dessa trakter sen 1837.
Glenkinchie 10yo Lowland Single Malt är milt söt med smaker av torrt gräs, äppelskal och så en bra kryddig avslutning. En bra representant för Lowland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar