Translate

söndag 1 december 2019

Lördagswhiskytest


Den senaste tiden så har jag farit runt, pratat om och hällt upp whisky i andras glas och glömt bort det som står på mina egna hyllor så inför den helgen som precis varit så tänkte jag att jag skulle sätta mig ner och knäcka korkarna på några av dom buteljer som snällt stått och väntat ett tag och till min hjälp så anlände Benny L och fungerade som bollplank och smakjury.

Jag gjorde helt enkelt så att jag ställde upp 13 oöppnade flaskor och så fick Benny välja ut dom som han tyckte vi skulle gå igenom.Vi inledde eftermiddagen med Bergslagens Sherry Darling Ferie Peat 6yo Swedish Single Malt som visade sig vara en enastående whisky i alla sina beståndsdelar. Från det nedlagda Grythyttans Whisky så har Bergslagens Independent Bottler köpt upp en del fat och dom har sen låtit whiskyn med en viss % rökig malt mogna 6 år i ex Sherryfat av Amerikansk Vitek.

Liten rökig ton i doften, druvor och russin och i smaken som är ganska torr så känner man en djup fruktighet, örtig och med en lite pepprig avslutning. Styrkan ligger på 46% på denna riktigt sjyssta svenska whisky.Glenfiddich Experiment IPA Cask Finish Single Malt, en vacker mörk bärnstensfärgad whisky i en elegant flaska. En NAS-whisky med en styrka på 43% med fruktiga och örtrika dofter och en fyllig fruktig smak med vanilj och ek. Själva slutlagringen på IPA-fat har ju bara varit i ca 3 månader så någon känsla därifrån var svår att märka men detta är en fantastisk whisky, den är nästan för bra så spänningen nästan uteblir.


Vi stannade kvar hos Glenfiddich för att testa en av deras blended och då blev det en Grant's Oxygen 8yo Blended Grain som var en mycket mild, söt och trevlig whisky med toner av apelsinskal och honung. Riktigt bra whisky med en styrka på 40%.


Den unika Mackmyra SWF 30# 6yo Cask Strength Single Malt med en styrka på 53,4% tog vi sen tag i. Whiskyn är en blandning av rökt malt som legat på ex Bourbonfat och orökt malt som legat på fat av ny svensk ek och denna finns endast i ett antal av 1000 flaskor.

Tuff whisky som inte lämnar en oberörd men ändå med mycket smak av ek, vanilj och frukt. Tjänade på att vattnas lite då den blev mildare och mjukare men utan att förlora i smak.


Tullamore D.E.W. 18yo Irish Single Malt blev nästa destillat. Lagrad på ex Bourbon, Sherry och Portvinsfat och en styrka på 41,3% med fruktiga toner, honung och vanilj och med en rätt skarp och kantig avslutning. En mycket trevlig 18-åring men som vi nog hade väntat oss lite mer utav.


Sist i raden av oöppnade buteljer så blev det ännu en irländare, Writer's Tears Red Head Irish Single Malt från Walsh Whiskey Distillery. Lätt fruktig och honungssöt med vissa juliga toner och choklad. En riktigt trevlig whiskey lagrad på ex Olorosofat och med en styrka på 46%.


Det blev sen två redan öppnade flaskor som åtminstone jag testat ett par gånger, Maker's Mark 46 Kentucky Bourbon och For Pete's Sake Blended Scotch där Benny föll pladask för Amerikanaren och där den rökiga blandwhiskyn i alla fall passerade med godkänt i betyg.


Det var en mycket trevlig och givande eftermiddag där i alla fall nästan hälften av dom pluggade flaskor jag hade nu öppnats och testats och samlingsbetyget för allihopa var faktiskt genomgående väldigt högt och vi var helt ense om att Bergslagens Sherry Darling Ferie Peat 6yo Swedish Single Malt var den whisky som bjöd på mest i både doft och smak.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...