Translate

fredag 25 oktober 2019

Glen Marnoch


Om ni som läser detta inte känner igen en whisky med namnet Glen Marnoch så är det inte alls konstigt för det existerar inte något destilleri med det namnet och det finns heller ingen dalgång (det är ju vad Glen betyder på Gaeliska) som heter så. Det existerar dock en liten ort som heter Marnoch som ligger i Speyside-regionen men någon whisky produceras inte där heller.

Hur är det då med denna whisky, finns den ens?

I större delen av Europa så finns det en Tysk lågpriskedja som heter Aldi som man kan jämföra med Liedl (Denna kedja finns dock inte i Norge och Sverige) och dom äger i Skottland varumärket Glen Marnoch, har under ett antal år inhandlat fat av icke namngivna destillerier för att själva lagra och sen släppa ut dom under namnet Marnoch Single Malt och genom åren har dom kommit ut med en 12 och en 18-årig Highland Single Malt, en 18, 24 och 28-årig Speyside Single Malt Whisky som dom sen presenterar i butikerna som stjärnorna i deras alkoholsortiment.

Vid en festival i Skottland tidigare i somras och samtidigt som butikskedjan Aldi i år firar 25-års jubileum så släpptes Glen Marnoch 25yo Speyside Single Malt i ett antal av 900 flaskor med en styrka på 40% och till det förvånande låga priset av 500 kr.

Vika destillerier som Aldi använder sig av är ju som sagt en hemlighet men det ryktas om bla Dalmore, Glendronach och Glen Moray. 

Lättast att få tag i denna whisky är ju helt klart att bege sig till Skottland och köpa den på plats för i nuläget finns det ingen officiell importör av den här hemma. Nyfiken blir man ju i alla fall när det handlar om så låga priser på så gammal whisky men den här butikskedjan drar väl in så pass mycket pengar på annat så ett antal års lagring av några fat egentligen inte betyder så mycket i deras plånbok.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...