Translate

måndag 23 september 2019

Historien om Irish Coffee och whiskeyn i denna


Irish Coffee är ju en av dom mest klassiska kaffedrinkarna och en drink som man nästan kan få var som helst i världen och allting började en råkall vinterdag 1940 (eller så var det 1941 eller 1942, där är det lite osäkert) i det lilla samhället Foynes på Irland.

12 frusna amerikaner kom med flygbåt till orten och ville ha nåt värmande i baren där Joe Sheridan stod och serverade. Det var vid den här tiden rätt vanligt på Irland att blanda lite whiskey i sitt te men eftersom det denna gång rörde sig om Amerikanare så tog Sheridan kaffe istället. Han hällde i en skvätt Tyrconell Irish Single Malt, en nypa farinsocker och så vispad grädde på toppen och det blev genast succé.
En av gästerna utbrast:
-Qiute a good coffee, is it Brazilian?
Svaret från Joe Sheridan blev då:
-No sir, It´s Irish.

10 år senare så satt en av dessa passagerare, Stanton Delaplane tillsammans med sin vän Jack Koeppler som då ägde restaurangen Buena Vista i San Fransisco och försökte återskapa drinken som Stanton fått på Irland men dom lyckades inte komma i närheten av den smaken.

Dom tog då helt sonika och flög tillbaka till Irland där dom upptäckte att dom bara kunde få smaken dom var ute efter genom att använda sig av Irländsk whiskey så då började dom importera sådan och började sälja drinken i Kalifornien där den senare spreds över hela världen. Jack Koeppler experimenterade en del med drinken och kom till slut fram till att Tullamore D.E.W. Irish Blended var den whiskey som var bäst lämpad för en Irish och så blev det och än idag så blandas det 2000 Irish Coffee med den whiskeyn som ingrediens per dygn på Buena Vista.

Det är ju vanligare här hemma och på många andra ställen världen över att ha Jameson Irish Whiskey i drinken och varför det har blivit så är oklart men det rör sig antagligen om att Jameson är en jättekoncern och har kunnat påverka restauranger och barer på ett annat sätt än Tullamore och många bartenders menar på att det ska vara så men får man tag i en man/kvinna bakom bardisken som verkligen vet vad dom sysslar med så brukar dom veta vad som gäller också även om det knappt är någon som vet vilken whiskey som användes av Joe Sheridan den där kalla vinterdagen på 40-talet.

Jack Koeppler och Stanton Delaplane försökte ju först med Bourbon som inte gick alls och sen så testade dom även med Skotsk whisky som även den var för hård och kantig så det ska helt enkelt vara en trippeldestillerad Irländare och läser man ett recept på Irish Coffee så brukar det oftast bara stå Irländsk Whiskey utan att man går närmare in på vilken variant det ska vara.

Den bästa Irish Coffee jag personligen druckit har jag inte fått ute på krogen utan från min fd granne Jensa som ju inte enbart är min fd granne utan även fd krögare och bartender och som under våra år som grannar räckte över ett antal enastående såna kaffedrinkar över balkongräcket men annars så är inte Irish Coffee en favorit och jag säger lite som Stanton Delaplane som efter några år tröttnat på den drinken som han varit med och gjort känd globalt:
- Problemet med Irish Coffee är att den förstör tre goda ting, kaffe, whiskey och grädde.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...