Translate

måndag 23 april 2018

Roslags Whisky EKO No 1 Single Cask Whisky

Ekologiskt odlat korn har hämtats från Östergötland som sen mältats på Viking Malt i Halmstad, vatten från egna brunnen har använts och sen har blandningen destillerats för att sen lagras i 4 år på ex Oloroso Sherryfat och buteljerad med en styrka på 46,2% och allt detta under överseende av Richard Jansson och Kristina Anerfält Jansson på Norrtelje Brenneri.
Flaskan som är enastående snygg är dessutom designad och importerad från VetroElite i Italien.

Man måste ju verkligen säga att gänget på destilleriet har engagerat sig i denna whisky men har det gett något resultat då, 
hur doftar och smakar den egentligen?
Jag har läst lite om vad andra tycker om denna och det är verkligen en blandning av åsikter, från odrickbar till rätt sjyst.
Den är riktigt ljus i färgen, klar och elegant som ett vitt sommarvin.

Det är en ganska oljig ton som först letar sig in i näsan med en liten stickig spritighet och där bakom kan man hitta små toner av läder och så en viss syrlighet, sirap och honung.
Letar man ännu längre bortom ovanstående inledning så kan man hitta en del övermogen frukt liggandes i en gammal trälåda.

Lite av oljan sitter kvar när den första smutten passerar läpparna, den är bra mycket sötare i smaken än i doften och den känns lite kraftigare än vad utseendet visar.
Farinsocker och en del örter tittar fram efter någon sekund och sen anländer en lite råare och oborstad ton mot slutet precis som om den ändå vill visa att den minsann är en tuffing att räkna med.

Med några droppar vatten så klev en sötma av vanilj och honung fram och tog över och den där lite tuffa avslutningen som man kände förut blev istället väldigt mjuk och rätt behaglig.
Mer spännande än välsmakande men en bra början tycker jag att det är och jag tänker givetvis smaka på övriga släpp från detta lilla destilleri norr om Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...