En titt i backspegeln till den 3 mars 2012 då WK Boothie hade en mindre whiskyprovning i Barkarby, Stockholm och då vi gick igenom Bowmore Darkest 15yo Islay Single Malt, Tomintoul 21yo Speyside Single Malt och Glenfarclas 21yo Single Highland Malt.
Mitt namn är Lelle, född och uppvuxen i Stockholm men boende i Motala sen 2021-10-01. Har varit ordförande i whiskyklubben WK Boothie sen 2008. Jag tänker, pratar, skriver och dricker whisky i tid och otid, håller provningar överallt där det finns möjlighet för både mindre och större sällskap. Förutom den här bloggen så håller jag även i gruppen Whisky och Whiskey på Facebook. Den här bloggen ska handa om whisky och whiskey i alla dess former och även om saker och ting runtomkring denna dryck.
En titt i backspegeln till den 3 mars 2012 då WK Boothie hade en mindre whiskyprovning i Barkarby, Stockholm och då vi gick igenom Bowmore Darkest 15yo Islay Single Malt, Tomintoul 21yo Speyside Single Malt och Glenfarclas 21yo Single Highland Malt.
Det här glaset är rätt ovanligt men jag har personligen fått whisky i ett sådant en gång ute på krogen.
Det har en snygg design och det är nog det bästa jag har att säga om glaset, det sitter inte speciellt bra i handen och toppen samlar heller inte doft och smak något vidare men som sagt, snyggt är det i alla fall.
Eftersom jag inom kort kommer att lämna Stockholm och flytta till Motala så bjöd jag hem några av mina gamla och nyare whiskyvänner för att dom skulle få gå igenom en del skvättar och förhoppningsvis då se till att göra den där kommande flytten något lättare.
Sagt och gjort. Jag ställde upp 25 flaskor i köket vid 15-tiden och när sista man lämnade lägenheten vid 23:30 så var 16 av dom tömda.
Ett väl utfört arbete med andra ord.
Det här är
dom två vanligaste glasen när man tagit steget från ett Tumbler-glas. Oftast är
det dom här glasen som används vid provningar och beställer du en whisky på en
krog som anser sig kunna något om whisky så är det så gott som alltid ett av
dessa två glas du får.
Porto-glaset
är något mindre och kraftigare och Bugatti-glaset lite större och tunnare. Glasen
är exemplariska för att samla dofter och smaker på bästa sätt och dessutom
perfekta att hålla i om man vill värma whiskyn med handen. Porto-glaset tycker
jag personligen bäst om för att den känns stadigare i handen men Bugatti-glaset
som man kanske kan kalla Porton-glasets sofistikerade storebror är ju tunnare
och med ett sådant så får man liksom en känsla av att komma närmare whiskyn.
Det här glaset ser ut som ett mindre vinglas och användes mycket förr i tiden i hamnarna när köparna skulle prova whiskyn innan en affär gjordes upp. Glaset gick då även under namnet Dock Glass.
Glasen används rätt ofta vid provningar men är inte så vanliga i hemmen men det är ett snyggt och elegant glas som tar hand om doft och smak riktigt bra.
Trots att vi svenskar tillhör dom nördigaste i världen när det kommer till att dricka whisky så är fortfarande det klassiska Tumbler-glaset populärast i våra hem och säger du inte till om ett specifikt glas ute på krogen så är chansen ganska stor att du får din whisky i ett sådant glas även där.
Tumbler-glas finns i en mängd olika design, runda, kantiga, tunna, tjocka, höga och låga och den gemensamma nämnaren är att dom är ungefär lika breda i toppen som i botten.
Personligen så tar jag gärna en whisky till och från i ett Tumbler-glas men helst inte när jag ska prova en för mig ny whisky, då vill jag gärna ha ett glas som samlar ihop doft och smak på ett bättre sätt än en Tumbler förmår göra.
Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...