Translate

torsdag 13 januari 2022

Octomore 11.1 5yo Islay Single Malt Whisky

 


När destilleriet Bruichladdich år 2008 släppte sin första variant av Octomore så var det mera av ett test. Var verkligen whiskydrickarna redo för en whisky som var mer än dubbelt så rökig som någon annan existerande sort?

Ja det visade sig att whiskydrickare världen över och speciellt här i Sverige var mer än redo för att ta emot världens rökigaste malt.

Den variant jag nu har i glaset är destillerad på 100% korn från Skottland, den har lagrats i ex-Bourbonfat från Jim Beam, Jack Daniels och Heaven Hill i 5 år och sen buteljerats med en styrka på 59,9%.
Rökigheten i denna ligger på 139,6 ppm och då ska man veta att Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig oftast ligger på 40-55 ppm.

Doften bjuder på en bred och fyllig rök utan att vara för tung och stabbig och där bakom finns det fräscha toner av gröna äpplen, honung och mandarin.

Riktigt tuff rök i smaken men den blir aldrig obehaglig. Det finns en härlig mjuk sötma där som kramar om torven och så en pepprighet som sitter längst ut på tungspetsen en bra stund samtidigt som bomullsmjuk rök målar insidan av munnen.

Enastående bra whisky.
93p.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...