Translate

söndag 11 juli 2021

Wemyss Malts Beekeeper's Smoker Croftengea 2006, 13yo Single Malt Whisky

Att ha en whisky från dom oberoende buteljerarna Wemyss Malts i glaset är alltid lika spännande. Man vet aldrig riktigt vad man ska få för upplevelse.

Nu så här strax innan EM finalen i fotboll mellan England och Italien ska starta så har jag hällt upp whisky nr 6 från Värmdö Whiskys semesterlåda: Wemyss Malts Beekeeper's Smoker Croftengea 2006, 13yo Single Malt. 

Phuh! Man får ju nästan träningsvärk i tungan bara av att uttala namnet.

Spriten är framtagen på Loch Lomond Distillery sen så har Wemyss lagrat den i 13 år på Bourbon Hogshead för att sen buteljera den i endast 329 flaskor och med en styrka på 46%.

För att vara 13 år så hade den en väldigt ungdomlig doft nästan barnsligt stapplande i början men som växte efter några sniffar då jag kände carambola, gammalt hö och lätt honung med en liten rökig ton.

Väldigt söt i smaken, övermogna päron med pepprigt rökiga toner och en syrlig ton på toppen. Lång, varm och skarp eftersmak.

Med några droppar vatten så tog det där gamla höet i den övergivna ladan överhanden och doften blev något unken.

Söt och skarp i smaken, fyllig med sommarblomster, äppelskal och vildhonung och så en rök som smeker munhålan som bomull.

Jag föredrog denna utan vatten i doften men med vatten i smaken då den var förträfflig i alla små detaljer.

89p.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...