Translate

torsdag 13 maj 2021

Gammal, äldre eller äldst

När det kommer till människor så är väl ofta det här med gammal ålder inte någonting man pratar om med glädje direkt men när det handlar om whisky så är gammal någonting viktigt och att vara äldst är en gyllene stjärna på whiskyhimlen.

Old Bushmills Distillery som ligger i det som idag är Nordirland är världens äldsta licensierade destilleri. Dom fick licens att destillera år 1608. Dom själva vill ju gärna vara äldst när det kommer till whisky men faktum är att det inte finns några som helst bevis för att dom producerade whisky vid den tiden, däremot så vet man att dom gjorde whisky 1784.

Ett annat destilleri på Irland som heter Kilbeggan kan däremot visa upp bevis för att dom gjorde whisky redan 1757 och borde ju då vara det äldsta whiskydestilleriet i världen, i alla fall tills Bushmills kan visa upp bevis för att dom gjorde whisky tidigare.

I Skottland tjafsas det också mellan ett par destillerier. Bowmore och Strathisla var tidigt ute och hävdade att dom var äldst men efter noggranna undersökningar så flyttades dom bort från topplistan och kvar var då Oban, Glen Garioch och Glenturret och vad man i skrivandets stund vet så är Glenturret Distillery som fick licens 1775 äldst i Skottland och då hade dom producerat whisky olagligt i nästan 70 år.

I USA så är det också en del krokiga vägar för att ta sig fram till det äldsta destilleriet. 1753 så öppnade destilleriet Shenk’s som senare fick namnet Michter’s och är därmed det äldsta destilleriet men destilleriet har flyttat på sig under åren. Det låg i början i Pennsylvania som då var whiskystaten nr 1 i USA men flyttade senare till Kentucky. Destilleriet Buffalo Trace startade 1775 och har legat på samma plats sen dess och tycker då givetvis att dom är äldst men dom har också bytt namn under åren som gott och hette i början George T. Stagg Distillery.

När det gäller destillerier som har legat på exakt samma plats och med exakt samma namn som i början så ligger Jack Daniels Distillery bra till som sedan 1850 gjort whisky på samma plats och under samma namn.

Världens äldsta officiella blended whisky sägs ha blandats av Andrew Usher II i Edinburgh 1853 med namnet The Old Vatted Glenlivet.

Whiskymakare världen över lär väl även i fortsättningen strida om vem som är äldst men det kommer ju tack och lov inte påverka oss whiskyälskare som ju kan roa oss med att läsa om det medans vi istället njuter av whisky. Gammal, äldre eller äldst.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...