Translate

fredag 23 oktober 2020

Amerikas whiskyregioner del 8: Kalifornien och vinmakarens rågwhisky

 

Sist så skrev jag lite om den otippade whiskystaten Alaska och nu har jag kommit till Kalifornien som man ju heller inte direkt förknippar med whisky.

Kalifornien är den till ytan tredje största staten i USA och har ju länge varit kända för att ha producerat bra viner och det beror mycket på området Central Valley som är ett av dom bördigaste regionerna i världen och som ligger mitt i delstaten.

Whisky då?

Jo, det finns en hel del destillerier som producerar whisky. California Distilled Spirits, Blinking Owl Distillery, Cali Distillery, Alley 6 Craft Distillery, Krobar Craft Distillery, Napa Valley Distillery, Gold River Distillery, Stark Micro Spirits Distillery, Dorwood Distillery, Sonoma Distilling Co, Hanson of Sonoma Distillery, Dry Diggins, Oakhurst Spirits Distillery, The Lost Spirits Distillery och Sutherland Distilling Co är några som kokar sprit i Kalifornien och så finns där också Savage & Cooke Distillery som ligger strax norr om San Francisco och som startades av vinmakaren och konstnären Dave Phinney för några år sedan.

Jag råkar faktiskt av en händelse ha deras Lip Service Straight Rye Whiskey i mitt glas i skrivandets stund.

Den här whiskyn är lagrad på nya kolade fat av Amerikansk ek i 3 år för att sen få en slutlagring på franska vinfat från regionen Maury i Frankrike.

Whiskyn är destillerad på 51% Råg, 45% Majs och 4% Korn.

En härlig doft av apelsinskal, choklad och vanilj och chokladen sitter verkligen kvar i smaken där också toner av marmelad dyker upp och så med en lång, torr och ekig eftersmak.

En riktigt bra Kalifornienråg med en styrka på 45%.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...