Translate

torsdag 12 december 2019

Skånsk whisky upprör svenska whiskyälskare


Den 27 november i år så släppte Skånska Spritfabriken sin whisky Skånska Spritfabrikens G-Whisky Stout Cask Single Malt och ingen svensk whisky har väl hittills framkallat så mycket upprörda känslor som just den. Whiskyfolk i landet var förbannade, kände sig lurade och bedragna.

Vad är det då med denna whisky som gjort att Skånska Spritfabrikens ägare Jan Rothman fått utstå både spott och spe?
Jo, spriten är destillerad i Frankrike och den informationen finns inte på etiketten. Det här låter kanske löjligt och till viss del så tycker jag personligen också att detta förstorats lite väl mycket men jag är också medveten om att proveniens är otroligt viktig bland whiskyälskare i vårt land och att det alltid finns en misstänksamhet när viss information saknas.

Svenskar som är kunniga vad det gäller whisky vet att man i Skottland måste destillera spriten och lagra den inom landets gränser för att få kalla den för Skotsk men den regeln gäller inte här hemma utan i Sverige så säger lagen att "Tillverkningsort är den plats eller region där den fas i framställningen av den färdiga produkten ägde rum som gav spritdrycken dess karaktär och väsentliga, slutliga egenskaper" och det är ju så att det är under lagringen som whiskyn skapas och formas, det är där den genomskinliga spriten får sin färg och smak och där lagringstid och fatsort är grunden. Mellan 65-80% av whiskyns karaktär beror på fatet.

Skånska Spritfabriken har alltså inte gjort några fel här, dom har faktiskt däremot varit väldigt svenska i tillverkningen eftersom kornet som använts till spriten är från Skånska åkrar och ölet som legat i en del av faten bryggts av Lundabryggeriet så det är ju enbart det här med att spriten kokats på Distillerie de Bercloux i Frankrike och att Skåningarna inte varit öppna med den uppgiften. 

Det ska ju också sägas att Skotska whiskytillverkare faktiskt inte är så fundamentalistiska som man kan tro utan dom importerar ju faktiskt sina fat, dom importerar också korn från Tyskland, Sverige och England, jästen som används kultiveras ofta också utomlands och dom har minsann inga problem med att sälja whisky till bla Japan som använder den till att blanda, lagra och ge ut som Japansk whisky.

På Bolagets hemsida så finns nu informationen om var denna sprit destillerats men på etiketten så står det fortfarande inte ett ord om detta men där det istället informeras om att den är "Handcrafted & distilled in small batches", att det är en "Skånsk single malt whisky" samt "Handgjord i Sverige" vilket då det sistnämnda är en sanning med modifikation.

Till slut så kan man ju säga att Skånska Spritfabriken inte gjort någon miss här, givetvis så är dom fullt medvetna om att en ren svensk whisky säljer bättre än en med fransk inblandning så det var ju helt enkelt ett klantigt beslut att utelämna den informationen men det ska också sägas att anledningen till att spriten kokats i Frankrike beror på att Skånska Spritfabriken ännu så länge saknar en lokal som godkänts för detta ändamål av Svenska myndigheter och att dom i framtiden tänker ta hand om hela produktionen själva, vi får väl se om detta i alla fall kan lugna dom som är mest upprörda.

För den som är nyfiken på denna whisky så är den lagrad på en mix av nya Franska och återanvändna rödvinsfat, ex Spanska Olorosofat och fat som tidigare innehållit svensk Stout, den har en ålder på 4,5 år och har en styrka på 50,1%. På Bolaget så kostar den 977 skr och har artikelnr: 82194.Ovanstående uppgifter är till del snodda från en artikel skriven av 
Henrik Aflodal 2019-11-27 i https://spiritsnews.se/ Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...