Translate

onsdag 30 maj 2018

Tomatin Cú Bócan 2017 Highland Single Malt Whisky





Cú Bócan som på Gaelliska betyder Spökhund är en legend i området där Tomatin Distillery är beläget.
I många år så har historier om en vargliknande monstruös varelse som smyger omkring på hedarna florerat i bygden. En äldre destilleriarbetare säger sig inte bara ha sett varelsen utan också kommit så nära att han med sina fingrar vidrört dess päls vilket medförde att monstret upplöstes i någon form av rök som försvann över heden. Det var efter denna berättelse som den här whiskyn med bilden av den i rök förvandlade djävulshunden skapades. 

Det får vara hur som helst med dessa historier men dom har i alla fall fört med sig att Tomatin varje år släpper den här whiskyn Cú Bócan som en liten hyllning eller kanske mera en påminnelse om legenden.

Denna jag hade i mitt glas var från 2017 och den här whiskyn är faktiskt den första som Tomatin producerat som har en lite rökighet.




Visst finns det viss rök i doften men den är inte framträdande på något sätt utan håller sig där i bakgrunden till förmån för en del toner med hö, honung och lite lime.

Smaken är riktigt kryddig med en del blomster och anis och så kommer den där lilla rökigheten och vill ha uppmärksamhet på slutet.

Den har en rätt tuff  eftersmak och har en muskelstyrka på 46%.

Detta är en NAS-whisky som innehåller whisky från tre fat, ett ex-Sherry fat, ett ex-Bourbonfat och ett nytt fat av Amerikansk ek och åldern på faten är alltså okänt men trots avsaknaden av den informationen så är detta en mycket trevlig whisky med smakfulla detaljer, dock kanske inte lika spännande som historierna som ligger bakom den.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...