Translate

torsdag 8 februari 2018

Edradour Caledonia 12yo Highland Single Malt Whisky
På en strand i Frankrike 1977 så satt sångaren Dougie MacLean och längtade tillbaka hem till Skottland.
Han skrev låten Caledonia där på stranden och efter att den sången sen släpptes 1983 så har den blivit något av en nationalsång i Skottland.

2009 så skulle destilleriet Edradour släppa en whisky som en hyllning till Skottlands nationalpoet Robert Burns som då firade sin 250-åriga födelsedag.
Destillerichefen Andrew Symington kontaktade Dougie MacLean och tillsammans så valde dom ut ett par fat med whisky som legat minst 12 år och som sen fick mötas och kramas lite för att sen buteljeras under namnet Edradour Caledonia 12yo Highland Single Malt.

Edradour är ett av världens minsta destillerier och producerar sin whisky i samma byggnader och ungefär på samma sätt som när dom startade 1825.
Destilleriet är beläget i Perthshire och detta var en av anledningarna till att Dougie MacLean som ju är uppvuxen i området ville vara med i projektet.


Doften bär på en korg av russin, bär och frukt, apelsinskal och vanilj sen så finns det där i bakgrunden en lite oljig ton.

Smaken är fruktigt söt med nyanser av smörkola, vanilj, honung och nötter. Den har en lite torr och kort avslutning för att sen på ett underligt sätt komma tillbaka och ligga och massera gommen en stund.
Den har en styrka på 46% och är lagrad på ex Oloroso Sherryfat i minst 12 år.

Riktigt trevlig och njutbar både i doft och smak.
Dougie MacLean - Caledonia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...