Translate

fredag 3 november 2017

Monkey Shoulder Blended Malt Whisky

Den här whiskyn är unik i sitt slag, det är inte enbart en blended utan en blended trippelmalt vilket är världens första i sitt slag.

Den innehåller maltwhisky från Glenfiddich, Balvenie och Kininvie och inte en enda droppe grainwhisky.
Den är framtagen av Master Blender David Stewart på William Grant & Sons som ju också äger dom ovanstående destillerierna.

Förr i tiden så skyfflades allt korn vid whiskytillverkningen för hand vilket var ett ordentligt fysiskt krävande arbete och där maltmännen fick betala med förstörda ryggar och axlar vilket i sin tur förde med sig att dom fick en gångstil som påminde om apor.
Denna blended malt har fått sitt namn Monkey Shoulder som en hyllning till dessa hårt arbetande män.

Dom tre maltwhisky's som används i denna har först lagrats separat på ex Bourbonfat för att sen ligga tillsammans i ett par månader för att ordentligt lära känna varandra och gosa lite innan buteljeringen.

Doften är väldigt behaglig och mjukt blommig, fruktig och med små toner av marmelad.

Fyllig smak med en skarpa kanter där en liten känsla av torkat läder infinner sig under ett ögonblick och en ordentlig kryddblandning på det.

Ganska kort eftersmak med en liten touch av lakrits innan den försvinner.

Med några droppar vatten så lättar liksom doften och svävar omkring på ett riktigt trevligt drömlikt sätt och smakerna fortsätter lite åt det hållet också,
allting blir lenare och mjukare och eftersmaken håller faktiskt i sig lite längre.

En mycket bra whisky både med och utan vatten.
Tyvärr så infinner sig ju ingen direkt spänning eftersom den inte sticker ut åt något håll och det blir ju att den känns något feg men en intressant trippel blended malt med en styrka av 40% är det och väl värd att ha hemma på hyllan. 
Just nu så kostar denna behagliga 399 skr på Bolaget.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...